Payday Loans
2024 május 02, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Szilveszteri petárdázás

kiskpA Pirotechnikai termékek polgári célú forgalmazásáról, illetve felhasználásáról szóló rendelet / polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. (X. 1.) Korm. Rendelet / egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú, ún. játékos pirotechnikai termék szabad forgalmazását és felhasználását. E termékeket a 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.

 

 

 

 

DSC_0298

 

A magánszemélyek által is szabadon felhasználható játékos pirotechnikai termékek összetevői nettó hatóanyagtartalmának felső határa továbbra is 7,5 gramm.

A kis és közepes tűzijáték terméket (a közepes tűzijáték termékek esetében a bombák „tűzijáték bombák mozsarakban” és a római gyertya kivételével) nagykorú személy december 28-a és 31-e között engedély nélkül megvásárolhatja és december 31-én 18 órától január 1-jén 06 óráig felhasználhatja. (II.-III. pirotechnikai osztály)


DSC_0309

A beazonosításhoz kiinduló alap lehet az egységes csomagoláson termékenként feltüntetett nettó tömeg jelzése. (pl. szlovák II. osztályba tartozó 5 grammos termék nálunk csak az I. osztályba tartozik, így hazánkba egész évben behozható és felhasználható.) Azonban

Magyarországon osztályba tartozástól függetlenül semmilyen petárdát!!! nem szabad birtokolni, s felhasználni.  Szabálysértési eljárás során az engedély nélküli birtoklás ötvenezer forintig, míg a felhasználás százezer forintig is büntethető.

A forgalmazónak fontos kötelezettsége, hogy a fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú, továbbá a vevő által visszaadott tűzijáték terméket vissza kell vennie. A vásárló 2011. január 5-ig köteles visszaszállítani az ilyen anyagokat. Amennyiben ezt követően tart birtokban II-III. pirotechnikusi osztályba tartozó terméket, szabálysértést követ el. A már megvásárolt termékeket minden esetre célszerű szilveszter éjszakáján elműködtetni, hiszen a hatályos jogszabály alapján azt később már nem lehet. A forgalmazó a termékeket térítés nélkül köteles visszavenni. A forgalmazó ezen túl köteles a vásárlókat a térítésmentes visszavétel lehetőségéről jól látható helyen írásban tájékoztatni.

Petárda vásárlása, birtoklása, tárolása és felhasználása minden kategóriában TILOS.

Kérjük, hogy a vásárláskor ellenőrizzék a terméken lévő magyar nyelvű tájékoztató felirat meglétét!

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság arra kér minden érintettet, hogy a polgári célú pirotechnikai tevékenységre vonatkozó szabályokat maga és mások testi épségének védelme, valamint közrend, közbiztonság fenntartása érdekében tartsa be.

 

Kelemen Éva r. hadnagy

sajtószóvivő

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)