Payday Loans
2018 február 21, szerda
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Olvasói levél

Kultúra vs. médiatörvény!

Hosszú idő után végre élvezhettem (volna!) a családi-körben eltöltött esték békés nyugalmát, egy kevéske tv adta kulturális csemegézgetéssel! Azonban az elmúlt évek nemzeti(!!!) ünnepeikor tapasztaltakkal újra szembesülnöm kellett! Felháborodásom csak tetézi, hogy az, amit a sípládában láttam,  a keresztényvilág legszentebb ünnepén kellett néznem!

Igaz, a lehetőség nem csak előttem adatott – mármint, csak egy minimális erőkifejtéssel a távvezérlő adott gombjára gyakorolt hatással elérni -, hogy más csatornára váltsak, hanem bárki előtt, aki hasonlóképpen gondolkozik! De…! Nagyjaink megalkották a sokak által kritizált médiatörvényt, ami igen csak leszabályoz most már mindent! De…! Vajon azt is leszabályozza, hogy ünnepeinkkor ne árasszon el minket az a sok olcsó, és már mindenki által legalább sokszor látott amerikai szemét?

Miért is mondom ezt! Gondoljunk csak bele, mi történik március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án a televízióban! Jönnek a betörők, vagy Dennis komiszkodik, esetleg Bud Spencer verekedik, de a magyar nemzeti ünnepek alkalmával nem lehetne vetíteni a magyar filmgyártás remekműveit? Csak néhány a teljesség igénye nélkül:

-         Március 15.: 80 huszár, Széchenyi, Hídember(ez épp most legutóbb volt!), Kőszívű ember fiai, stb.

-         Augusztus 20.: István, a király, Honfoglalás, Sacra Corona, stb.

-         Október 23.: Szabadság, szerelem, 56 csepp vér, Tanú, Megint tanú, stb.

A fent felsoroltak közül volt, amit vetítettek 2010-ben, de mikor!? Éjszaka! Addig pedig lehetett nézni, amint Bill Murray sétáltatja az elefántját! Júj, de jó! Ezek után már félve vettem a kezembe a tv-újságot, hogy vajon mi lesz Karácsonykor! Édes Istenem! Ez a mi kultúránk? Nem hiszem, hogy a Beethoven mind a 6 részére lennénk kíváncsiak! És az már csak hab a tortán, hogy Szenteste azt kell néznem 7 órától, hogy tízegynéhány magamutogató, IQ-császár mit művel egy házban (villában?!). Nem elég, hogy már megint ránk erőszakolnak egy valóság(?) show-t, de hogy ezt egy ilyen estén is nézni kell?! Na, az már nekem sok! Lehet, hogy most sokakat megbántok, de szerintem mindennek meglenne a maga ideje és ez nem az! A Szenteste után már meg sem lepődtem, hogy szilveszterkor megint csak ott voltak a képernyőn! A másik nagy(?) kereskedelmi csatorna pedig Retró-BÚÉK cím alatt leadta csokorba kötve az elmúlt évek szilveszteri műsorainak egyvelegét! Színvonal? Az van! Kultúra? Az…!

Elmúltak az ünnepek, hatályba lépett a médiatörvény és én bizakodtam egy kicsit! Talán még sem lesz igaza a vészmadaraknak,  nem a diktatúra kiépítésének utolsó lépését kapjuk a nyakunkba, hanem talán egy törvényt, ami védeni hivatott a magyar kultúrát (is)! Tévedtem! De mekkorát! A híradások nem számolhatnak be balesetekről, bűnesetekről (nem mintha igény lenne rá, de hozzátartozik a mindennapokhoz), nem világíthatnak rá, hogy egyes embernek nevezett, de nem annak tartott faj mit művel más etnikai csoporthoz tartozókkal, a rádiók nem játszhatnak le olyan zeneszámokat, amelyek csúnya szavakat használnak (amerikai szlengben!), mivel ezek mind a közerkölcsöt, illetve a gyerekek szellemi fejlődését sértik! Ez igen! Az nem sérti a gyermekem fejlődését, hogy hetek óta a csapból is a villalakók folynak, amint lerészegednek, egyik cigit a másik után szívják, igénytelenül felfújt műnőként egy szál tangában rohangál, trágár szavakat ejt ki alulművelt ajkain keresztül (magyarul!!!). A csúcs, amikor a 12-es karika ellenére egymás nemesebb szerveit fogdossák, illetve a tükör előtt riszálja a hátsóját szexuális tartalommal megtöltve az amúgy csendes, békés nyugalmas légkört! És mindezt megteszik kora este, amikor együtt a család és esetleg a napi robot után szeretne kikapcsolódni, vagy nyugodtan megvacsorázni! Az étvágyam elmegy! Nem kell nekem fogyitabletta, amit egy igen testes énekesnő reklámoz, aki azóta is csak dagad, csak dagad…!

Azzal nem sérül a gyermekem erkölcsi, szellemi, ne adj Isten kulturális fejlődése, hogy nemzeti ünnepeinken, illetve Karácsonykor csak ilyen maszlagot kap!? Ha nincs ünnep, „csak” hétvége és szeretne megnézni egy mesét a gyerek mit lát a tv-ben? Mindenféle gyatrábbnál gyatrább, használhatatlan eszközöket árulnak benne - teszem hozzá, méreg drágán -, vagy ezotéria címén megy a nagyüzemi szemfényvesztés, vagy a telefonos játékba öltöztetett markecolás (pénz lehúzás!)! Szombat, vasárnap délelőtt!!! Ebben nő fel a gyerek! Ez nem sérti a közerkölcsöt? Valószínűleg nem, mivel valaki(k)nek ez az érdekét szolgálja! Légy buta Magyar!

Médiatörvény? Megkaptuk! Európa eddig röhögött rajtunk, most már dühösek, csalódottak és értetlenül állnak a dolgaink előtt, akárcsak mi! Számomra a legkevesebb, hogy nem értem a médiatörvényt, de hogy azt sem, ami a médiában folyik, az már…! Hová vezet…? Hová veszett a kultúra! Keresem, kutatom, de sajnos sehol nem találom! Segítsen valaki! Ezt a meccset ki nyeri, ki nyerheti meg? A veszteseit meg tudom nevezni: mi vagyunk és a gyermekeink! Ráday Mihály nagy sikerű műsorát aktualizálnám zárszóként: Unokáink is ezt fogják látni? A válasz: És a többi néma csend! /Shakespeare/

 

Macza

Hozzászólások   

 
+2 #5 Guest 2011-01-13 17:24
Kedves Rozsdás!
Csak megjegyzéskén közölném: nem önébredésről van szó, és nem a narancsköd oszlásáról! Nem írom le, hogy kire tettem a voksom, mivel nem tartozik senkire és nem szeretném kellemetlen helyzetbe hozni magam! A levél megszületése pusztán a dühömnek történő hangot adása, mivel az elmúlt évek tapasztalatai arra ösztökéltek, hogy virtuális tollat ragadjak, amiatt a szörnyűség miatt, ami itt folyik! Ha egyetértesz, rendben, ha nem akkor fogadd el! Pártállástól függetlenül!
 
 
+3 #4 Guest 2011-01-11 17:18
Kedves Milán!
Köszönöm építő szavaid! Arra kíváncsi lennék, hogy te ugyan mit csinálsz, ha neked nem tetsző eseményekkel találkozol? Jómagam hangot adok neki! Abban igazad van, hogy létezik néhány nagyszerű találmány! Csak hasznavehetetle nné válik, ha ennyi szemet közül sem lehet választani! Ahhoz pedig, hogy én mennyit foglalkozom a gyermekemmel (ugyan nem tartozik rád, de...): amennyit csak a gyerek igényel, még ha nehezemre is esik, és ha már megvettem a sípládát engedtessék már meg, hogy bosszantson a kulturálatlan agymosás, ami ott folyik!
És még egy észrevétel: könnyű másokat piszkálni írásaik miatt! Van egy nagyon jó találmány: olvasói oldal! Ez azért van, hogy ha valakinek van affinitása, akkor hangot adhasson a véleményének! Nem kell vele egyetérteni, tudomásul kell venni, hogy van ilyen!
Na, most gondolkozz kedves Milán!
 
 
0 #3 Guest 2011-01-07 10:24
#2 ott a pont.Mondhatni nincs új a nap alatt.Így a cikk sem tartalmaz újdonságot,az író ez irányú önébredése viszont megszívlelendő. Biztos oszlik már sokaknál a narancs köd,pedig még hol a vége a "20 éves" tervnek.8nak biztos.
 
 
+1 #2 ubi40 2011-01-06 10:54
Kedves Macza:Van egy nagyon jó találmány amit távirányítónak neveznek,ezt a szerkezetet arra használom,hogy elkapcsolok,ha nem tetsző adást észlelek,vagy egyszerűen kikapcsolom.Van egy másik találmány is az egyéni médialejátszó amivel azt nézek amit én akarok(pl.régi családi képeket,önként vásárolt magyar filmeket,meséke t).Vagy talán a legkézenfekvőbb ,hogy beszélgetünk vagy a gyereknek vásárolt társasjátékkal szórakoztatjuk magunkat.Tehát van alternatíva és nem csak a rendszert kell szidni,hanem saját felelősségünket is mérlegelni.
 
 
+6 #1 Guest 2011-01-05 23:47
...és ezek még csak a felszíni kezdeti lépések az új médiatörvény égisze alatt.
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.

Szoboszlói Színes

Kiss Klára - Tel.: +36 30 299 8921, Buzási László - Tel: +36-30 773 0781

E-mail: szoboszloiszines@hotmail.com - szoboszloihirek@t-online.hu

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Gorkíj utca 2.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)