Payday Loans
2024 március 29, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Művészek a régi suliban

kiskepA hivatalos program munka címe: Kiállítás a volt hatos iskola tanulóinak munkáiból. Maga a program azonban szerencsére egyáltalán nem volt hivatalos. Erdei Gyula igazgató úr baráti üdvözlettel köszöntötte a résztvevőket, és ez megadta az alaphangját az egész eseménynek. Lukács Sándor az Oktatási és Sport Iroda vezetője össze is hajtogatta gondosan megírt köszöntőjét, és saját szavaival mondta el érzéseit a tárlattal kapcsolatban.


Alaposan szemügyre véve a jelenlévőket Lukács Sándor rátapintott a lényegre. Mert ezen a kiállításon a közönség tényleg lelkes volt, és ami talán még fontosabb ŐSZINTE. Az iskola tanulói nem igazán díjazták volna a hosszú, túl szakmai és sok esetben unalmas bevezetőket. A képeket Ők maguk akarták elemezni, ráadásul úgy, hogy közben kérdezzenek az alkotóktól, akik közül ketten, Agárdi Lajos és Vincze Árpád jelen tudott lenni a programon, Pinczés József helyett pedig képei beszéltek.

DSC_0030

A köszöntőben hallhattuk, micsoda felelősség van a tanáron, aki elindítja az életbe a tanulókat. Egy remek rajzóra, egy szakköri élmény is elég lehet ahhoz, hogy az álmodozó ifjú művészi útra lépjen, és ehhez bizony kell egy tanár. Egy jó tanár, aki nem csak a kezébe adja az ecsetet a gyereknek, de egyengeti is útját a megfelelő módon, hogy később tényleg sikeres alkotó lehessen. Ez az a bizonyos szükséges plusz, amit nem lehet megtanulni sehol, erre születni kell! Ami pedig ez esetben külön öröm, hogy a megnyitó utáni beszélgetés során kiderült, a kiállítók nem csak művészek, maguk is a tanári pályát választották hivatásul, talán azért, hogy újabb kincseket fedezzenek fel az iskolák padsoraiban!

DSC_0041

 

DSC_0039

A gyermekek, szülők és tanárok egy héten át gyönyörködhetnek a képekben, a „volt hatos iskolás tanulókról” pedig a következőket tudhatjuk meg a tárlaton. Az önéletrajzi összefoglalókat, melyeket maguk az alkotók írtak teljes terjedelmükben közöljük, hiszen a mostani tanulók minden apró részletre kíváncsiak voltak a megnyitón.

 

DSC_0055

DSC_0057

 

 

Agárdi Lajos

agardi1977-ben születtem. A rajzolás, festészet egészen kicsi gyermekkorom óta része az életemnek. Különböző képzőművészeti körök és alkotótáborok követték egymást. Számomra, úgy érzem ez sosem volt hobby, hanem, mindig is világlátás volt, a világ megismerésének egyik útja.   
 Az általános iskola nyolcadik osztályától, 2008-ban bekövetkezett haláláig Rácz Györgyhöz jártam, aki rengeteget tanított. Művészeti és emberi nagysága, lelki tisztasága mindig is példa lesz előttem. 
Sokat köszönhetek Valkovits Zoltánnak is, aki a főiskolás évek előtt, mint a Felnőtt Képzőművészeti Kör vezetője, segítette szakmai fejlődésemet.
Középiskolás koromtól részt vettem a főiskola által szervezett művésztelepeken, ahol, többek között, nagy hatással voltak rám Bodó Károly, Lukács Gábor és Palotai Erzsébet festőművészek.
Az érettségi után a Nyíregyházi Főiskolára, jelentkeztem rajz-hittanár szakra, ahol 2001-ben végeztem. A Rajz-tanszéken, a festészetet, Barczi Páltól és Bodó Károlytól tanultam.

A festészetnek létezik egy olyan megközelítése, hogy „Párbeszéd”, amit magam is vallok.  Párbeszéd az alkotó és az anyag, a kép és a néző, a néző és az alkotó között…  
Az alkotás során különböző anyagokat alkalmazom, melyeket helyzetbe hozok, kémiai és fizikai reakciókba lépnek. Nem kényszert követek el az anyagon, hanem igyekszem kibontani a benne rejlő lehetőségeket. Folyamatos interakció ez az anyaggal, Karácsony Sándoros értelemben vett mellérendelő viszony.
Szeretek úgy fogalmazni, hogy „tájképi utalásokat” festek. Vagyis tájat nem, csak „képet”… Ami azonban a néző emlékképei, lelkiállapota, érzései alapján, valós, külső vagy belső, és időről időre változó „tájat” hív elő a néző lelkéből. A képeken, legtöbb esetben, nincs figura, de a képek mégsem embertelenek, hiszen maga a néző az, aki „belakhatja” a képet…

1993 óta, számos alkalommal vettem részt csoportos kiállításokon, és a Hajdú-Bihar Megyei Őszi Tárlatra is gyakran kerültek ki munkáim. / 1995, 1999, 2004, 2005. 2008/
Középiskolás korom óta többször részt vettem a Nyíregyházi Főiskola művésztelepein, majd három Palotai Erzsébet által vezetett művésztelepeken, és 2008-tól meghívást nyertem a hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt művésztelepeire.
Számos munkám megtalálható magán és közgyűjteményekben, Zsákán, Nagyhegyesen, Balmazújvároson, Debrecenben, Dicsőszentmártonban, Kolozsváron, Nagyváradon és Hajdúszoboszlón.

Számomra fontosabb csoportos kiállítások:

Kovács Máté Városi Művelődési Központ Felnőtt Képzőművészeti Körének kiállításai 1993 - 2001
Nemzetközi Amatőr Képzőművészeti és Országos Népi Szoborfaragó Tábor Kiállításai 1993 - 1995
Hajdú-Bihar megyei középiskolások Tavaszi Diáktárlata, Debrecen Brassai Galéria 1996 -1997
Megyei Amatőr Festészeti Kiállítás, Téglás 1994 – 2004 /2001, 2002 Nívódíj/
A Nyíregyházi Főiskola Rajz Tanszéke Hallgatóinak kiállítása, Nyíregyháza 1999 - 2001
Hajdú-Bihar Megyei Őszi Tárlat, Debrecen 1999 – 2008 /2008 Nívódíj (Debrecen város díja)/
II. Szoboszlói Tárlat 2007
„FRISS” képzőművészeti kiállítás, Hajdúszoboszló 2007 / I. díj / 
Szoboszló, ami összeköt, Hajdúszoboszló 2008
Városok találkozója /Hajdúszoboszlót közösen képviseljük Makláry Kálmánnal/ 2008 Budapest, MOM
Amator Artium Országos Képző- és Iparművészeti Kiállítás Esszencia Tárlat, Budapest, 2009
Hajdúszoboszlói művészek kiállítása, Reményik Sándor Galéria, Kolozsvár 2009
 Sárréti Alkotótábor kiállításai /Kaba, 2009, 2010 ; Püspökladány 2010/
Szoboszlói Tárlat, Hajdúszoboszló 2010


Egyéni kiállítások:

2007 Veres Péter Általános Iskola Nagyhegyes
2007 HÍD Kávézó, Debrecen
2007 Konzervatórium, Debrecen
         /közös kiállítás V. Dégi Éva festőművésszel/
2007 Kis-Küküllő Galéria, Dicsőszentmárton
2008 Kálmáncsehi Galéria, Debrecen
2010 M.M. Pódium és Várgaléria, Nagyvárad

 

 


Vincze Árpád


Vincze_.1Magamról
1986-1994 6. sz. Általános Iskola
Nyíregyháza:
 rajz-hittan
Vizuális és környezetkultúra tanár

 
A festői pálya felé első lépésem megtételére Fekete Borbála ösztönzött, aki Hajdúszoboszlón tanított és alkotott. 14-15 éves koromban hívott először művésztelepekre. Gimnáziumi éveim alatt már tudatosan készültem a pályára. Nagyapám által, aki festőművész volt, még több ihletet kaptam. 2002 óta festek kiállításokra, ekkor végeztem el a rajz szakot és később a MA. képesítést.
 
Volt egy időszak, amikor teljesen természet után festettem. Aztán felfedeztem a színekben rejlő kifejezőerőt, dinamikát, ami lehetőségek többrétűségét engedte meg, így a gondolati tartalmak hangsúlyosabbak lettek.
 
Péceli éjszaka látképben például A kis villózó fények fogtak meg. Később keletkeztek a csupán színek és formák által közvetített, hangulatot kifejező képek. Ebben van egy kis relaxáció, egy kihívás arra, hogy hogyan töltöm ki a felületet csupán színekkel, vonalakkal (hangulatos dinamikával). Ezt követően pedig, ami érdekes lett számomra, az a nem feltétlen harsány színek, formák kompozíciójának megjelenítése, hanem a különös felületkezelési technikák, amik a képekből nehezen kivehetők. Gondolok itt olyan technikára, ami egy kicsit dombor jelleget ad a képnek, ezáltal egy kicsit térivé is válik a kép.pl. egy - két igazi herkentyű a Herkentyűk című képben.
 
Számomra fontos, hogy az élmény bemutatásra kerüljön, amit átéléssel készítek, és többé - kevésbé meg is valósul. A szemlélők sokoldalú véleménye  sokat elárul magamról és róluk. Társas lények vagyunk, így hatással vagyunk egymásra. Ez egyfajta kölcsönhatásnak is nevezhető, így szívesen fogadom a kritikai hozzászólásokat.
 
A folyamatos fejlődés nem kell, hogy megálljon, mert mindannyian változunk, talán a fejlődésre való vágy, ami állandó az újabb élmények bemutatásának vágya - egyben. Úgy gondoltam, a képek sokszínűsége bepillantást enged fejlődésem korszakaiba, ezért több stílus keveredik, akár a festékek a táblán, s egyben egy önéletrajzot átnyújtva ajánlom szíves figyelmébe.

A kísérletező, újabb technikák felfedezése számomra
sokat jelent, és így a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.
Ami ezt követi az egy új technika olyan alkalmazása, ami segít
a kép kifejezőerejét hangsúlyozni.
Az így létrejövő finom vagy durvább felületeken már csak
a színek, és formák játéka, ami fölöttébb érdekes.
 
KIÁLLÍTÁSAIM
Péceli Művelődési ház 2004, 2005, 2007 ,
Nyiregyházi Művelődési ház 2005,
Sajószögedi Művelődési ház 2006,
Budapest Csokonai Művelődési ház 2006,
Salgótarján Balassi Bálint megyei könyvtár 2007,
Budavári Általános iskolai galéria 2007,
BP.Terézvárosi Kápolna 2007, 
Szoboszlói fiatal alkotóművészek tárlata 2008. 
Veres Péter Művelődési központ
Balmazujváros 2008.

 

 

Pinczés József

pinczesSzületési hely, idő: Debrecen, 1982. január 21.
Lakcím: 1147, Budapest, Fűrész utca 71/A, 1 emelet 4.
E-mail cím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Telefon: 06 30 478 13 99
weblap: www.pinczesjozsef.com
Tanulmányok:
2002-2008 Magyar Képzőművészeti Egyetem,Budapest festő szak,Művészettörténet,Rajz és
 vizuális nevelőtanár
2006  Akademie Der Bildenden Künste München
2001-2002 Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Középiskola, Debrecen,festő szak
Mestereim:
Károlyi Zsigmond festőművész, Budapest
Radák Eszter festőművész, Budapest
Ferenczy Zsolt festőművész, Debrecen
Bodó Károly festőművész, Debrecen

Csoportos kiállítások:
2002. Úton Útfélen, Debrecen
2003. Festészet napja, MKE Budapest
2004. Az Úr lova (vándorkiállítás)
2004. Pannónia 100. Sopron
2004. Art Expo Friss, Szentendre
2004. Méreten aluli, Várfok Galéria
2004. Művésztelep, Záró kiállítás, Mád
2005. Művésztelep, Záró kiállítás, Zsinagóga, Mád
2006. Határok nélkül, Limes Galéria, Komarno (Szlovákia)
2006 . Art Expo Friss, Szentendre
2007. MKE hallgatóinak kiállítása, Petőfi Múzeum Aszód
2007. ENTER, A Thurzó Építész Galéria, Budapest
2007. VANSTYLE cipő kiállítás, Gödör, Budapest
2007. Művésztelep, Művelődési ház, Pálfa
2007. Friss, Szoboszló Galéria, Hajdúszoboszló
2008. Szoboszló-ami összeköt, Szoboszló Galéria, Hajdúszoboszló
2008. Semmelweis Egyetem, Kútvölgyi Klinikai Tömb
2008. Chinese Characters, Évzáró, Budapest
2008. Léna Művészeti szalon Tárlata, Szentendre
2009. Pécs
2009 . Az érkezők-fiatal bolgár és magyar művészek hagyományteremtő tárlata,
Bolgár Kulturális Intézet, Budapest
2009. Budapest Art Fair, Műcsarnok
2010. Faun Labirintusa, hybrid art&cafe, Budapest
2010. Powera, Szentendre

Egyéni kiállítások:
2005. Csendéletek, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest
2007. Közös kiállítás Pintér Gábor festőművésszel, Pince Színház, Budapest
2007. Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Középiskola, Debrecen
Megnyitotta: Szabó Károly festőművész
2008. Café Mőbius, Székesfehérvár
Megnyitotta: Kis Róka Csaba festőművész
2010. "Flambírozott Fasírt Zsiráf", Médium Galéria, Szombathely (február 9-24.)
Megnyitotta: Farkas Imre festőművész
2010. APRoPODIUM Galéria, Ráday utca 9, Budapest, (február 26. - március 26.
megnyitotta: Görög Ferenc Gábor (Tatlin) média-művész
2010. "Kettő az egyben" közös kiállítás Horror Pistával(Máriás István) CD-FŰ kultúrpince,
megnyitotta Rónai-Balázs Zoltán költő

Díjak:
2006. ERASMUS ösztöndíj, München, Akademie Der Bildenden Künste München
2007. Friss pályázat, (III.díj) Szoboszló Galéria,Hajdúszoboszló

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)