Payday Loans
2024 április 16, kedd
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Növényvédelem felsőfokon Szoboszlón

kiskpA világ egyik legnagyobb növényvédőszer gyártó és forgalmazó cégének magyarországi  vállalata, a Syngenta Kft. Hajdúszoboszlón, a Hotel Békében  tartotta szezonnyitó rendezvényét. A tájékoztatón több mint három megye termelői vettek részt. A szakmai programon a Syngenta munkatársai a 2010-es év tapasztalatait és az idei év várható tendenciáit ismertették.

 

DSC_0005



A bevezetőben elhangzott, hogy az extrém időjárás alaposan próbára tette a termelőket, de szerencsére a magas terményárak némiképp kompenzálták az alacsony és kieső termést. A Hajdúság úgy ahogy átvészelte a tavalyi év vizes gondjait. Itt nem volt árvíz, ám a földek jó része még most is víz alatt van és sajnos kérdéses, m i várható tavaszra? A Hotel Béke színházterme zsúfolásig megtelt és  a résztvevők mind egyetértettek abban, hogy esőre még jó ideig nem lenne szükség!

DSC_0008



Az ország számos pontjáról érkező mezőgazdaságban jártas szakembereknek, az előadások szünetében lehetőségük volt a tapasztalat cserére és arra, hogy elmondhassák egymásnak, hol milyen termés volt. A különbségek nagyok, és ez sajnos minden bizonnyal így lesz az idei évben is.  Hajdú-Biharban a magas kukorica termésátlag segítette a helyi termelőket, az árak jelen pillanatban mesések. Ez az év  jól bizonyította a kereslet-kínálat törvényét, hiszen a szezon elején még mindenki a Fusarium mentes búzát kereste, később már ez nem volt kérdés, olyan kevés búza termett.

DSC_0010



Ha nincs elég búza, drága lesz a liszt, a kenyér. S ha a kenyér ára változik, minden követi. A Syngenta abban szeretne segítséget adni a gazdáknak, hogy minél több és jobb legyen a termés. A segítség nem csak növényvédőszer formájában érkezhet.  A cég munkatársai a szezonnyító rendezvényen ismét  felhívták a figyelmet az időben (pre, korai post) elvégzendő gyomírtásokra, ami a gazdák számára terméstöbbletet jelenthet. Az elmúlt évek tapasztalata szerint kiváló és már jól bevált termékekkel tudják segíteni a termelők munkáját.

DSC_0017



A kukorica termesztők nagy ellensége a kukorica bogár ellen szintén hatékony megoldást javasoltak.  A tavalyi évben is óriási mennyiségben felhasznált szerük a  Force, már bizonyított. Az új gabona gombaölő szerük a Cherokee ár-érték arányban egyedülálló a piacon. Mind a lombszárító betegségek, mind pedig a Fusarium ellen hatékony és kiváló a készítmény.

DSC_0019



A Syngenta előadói kiemelték még az alkalmazástechnika jelentőségét, ami már a termelőn múlik. A Syngenta a legmodernebb permetező fúvókák beszerzésében és permetező gépek beállításában is segíti partnereit. Technológiai füzetük és termékkatalógusuk mindenki számára eligazodást nyújthat a korszerű növényvédelemben.

DSC_0012



Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)