Payday Loans
2024 április 29, hétfő
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Mentő az árokban, havazik, csúsznak az utak, balesetek sorozatban

kiskpHajdúszoboszló-Nádudvar közötti útszakaszon, a Keleti főcsatorna előtt 3 km-re Nádudvar felé, személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Egy személygépkocsi árokba csúszott, két személy sérült, a sérülés foka egyelőre ismeretlen. A helyszínre tartó mentőautó a baleset helyszínétől nem messze, ugyancsak árokba csúszott. A járműben tartózkodó mentőápoló és gépkocsivezető sérült, a sérülés foka egyelőre ismeretlen. A baleset helyszínelése idejéig a forgalom rendőri irányítás mellett félpályán halad.

 

DSC_0020

 


Fel kell hívni a közúti forgalomban résztvevők figyelmét, hogy mindig az időjárási, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, alkalmazkodjanak a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a havas időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a baleseteket.

DSC_0026

 


A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll.

DSC_0031

 


A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak. Téli gumival rövidebb a fékút is. A nyomás a téli gumikban 0,2-0,3 barral legyen magasabb, mint a nyári abroncsokban, mert a túl alacsony nyomás befolyásolja a profil öntisztuló képességét..

DSC_0033

 


DSC_0040

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a „Hólánc használata kötelező” táblát kihelyezik, az adott úton - a „Hólánc használata kötelező vége” tábláig - csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a Magyar Köztársaság területére, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc. Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni.

DSC_0042

 


DSC_0045

 


DSC_0046

DSC_0048a


Kelemen Éva r.hadnagy szóvivő

Szoboszlói Színes– Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások   

 
+7 #7 Guest 2011-01-27 22:26
Családilag havi több százezret fizetünk adóba és TB-re, táppénzen még soha nem voltam. De jó lenne ha eldönthetném, hova, mire menjen az általam befizetett pénz. Biztos Nektek adnám!Téligumir a és fizetésre!!!
Ha van tippetek, hogyan lehetne legálisan és végérvényesen megoldani szóljatok! Minden megoldás érdekel...
 
 
+6 #6 Mentős Tomy 2011-01-27 21:07
Sajnos szomorúan nézem a képeket , de ebben az országban csak akkor törödnek az emberekkel és a köz gépjárműivel amikor meghal valaki , lásd motoros rendőr vagy West Balkán . Vannak olyan mentők amibe 600.000 km van és 10 év feletti , ezekkel már utcára se lehetne jönni , nem hogy sietni ? Én 4 éve nyomom , de ha meghalok akkor biztos minden mentőn lesz téli gumi , meg ami életfontosságú , de addig is próbálkozok nem meghallni hanem életet menteni azért a nettó 75 eft-ért .
 
 
+9 #5 Guest 2011-01-27 20:48
Szomorú nézni a képeket , de sajnos ebben az országban meg kell halni egy motorosnak , lásd motoros rendőr , fiataloknak lásd West Balkán , hogy odafigyeljenek az illetékesek . Szerintetek a mentőautón van téligumi ? Én 4 éve nyomom a gázpedált , de ritkán találkozok műszakilag ****a kocsival , meg téli gumival . A lényeg hogy siess és hamar odaérj , mentsél életet , mind ezt a minimálbérért és **** gumival , meg futóművel. Nem baj majd ha én vagy valamelyik kollegám meghal a mentőket is átnézik mindet , mint a rendőrmotorokat . Hajrá bajtársak , ki lesz a következő ?
 
 
0 #4 Guest 2011-01-27 14:59
Ezt a fogadást Inter Milán biztosan elveszitette volna,a "kisemberrrel" viszont egyet kell értenem ugyanis ott lakom.A Bartók Béla ut néha takaritva van
de a többit a autók tisztitják meg,ha netalán kerékpárral akarsz menni, a Hőforrásig tolod a hóba.
 
 
0 #3 Guest 2011-01-27 09:59
A Bartók telepen csak annyira van eltakarítva, amennyire az autók letaposták maguk alatt. A járdák is csak a gondosabb lakók előtt vannak eltakarítva...
 
 
0 #2 ubi40 2011-01-27 07:04
Van egy fogadásom,hogy a Bartók telepen már hellyel közzel le vannak takarítva az utak,miközben máshol alig lehet járni a hótól.Pl.Ady E.biciklis út igaz az utat már a nagy forgalom miatt letaposták a kamionok,kisebb utcákról már nem is beszélve.Gondol om a vezetőségváltás gondjai miatt ilyen kis apróságra nincs idő!!!Kb.tegnap dél óta esik.
 
 
+5 #1 Guest 2011-01-26 14:40
A 33-ason és a bekötö utakon autók az árokba, a sofőrök egymást huzogatják kifelé.
Téligumi, kötél, elakadásjelző és pléd a fagyoskodóknak alap!!!!
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2024. április 29., hétfő, Péter napja van. Holnap Katalin és Kitti napja lesz.

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)