Payday Loans
2024 április 26, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Decemberi hagyományok

Mikulás- december 6

A XX. század 30-as éviben jelent meg az a Mikulás típus, akit ma is ismerünk, piros arcú, pocakos, mosolygós fickó.  Rövid, piros, prémes kabátot visel, csizmával. A jó gyerkőcöknek ajándékot hoz, a rossznak meg virgácsot, de ilyen alig akad.


December 13. Luca napja. Ezen a napon védekezni kell a gonosz ellen. Fokhagymával keresztet rajzoltak az ólakra, az állatok fejét is bekenték, hamut szórtak, a biztonság kedvéért még az emberek is ettek fokhagymát. Luca napjától karácsonyig időjóslás zajlik, ezalatt a tizenkét nap alatt lehet következtetni a jövő évi időjárásra, ez nevezik lucakalendáriumnak.
Luca napján kezdődik a Luca-széke készítés kilenc vagy tizenhárom féle fából, vasszeg nélkül. karácsony szent estéjére kell végezni a remekművel, amire ráállva az éjféli misén fel lehet ismerni a falu boszorkányát. Kíváncsi vagyok, a Bocskai utcán hányan mennek hátukon a székükkel a misére, hogy meglássák, az idén ki a boszi Szoboszlón…

Luca napon kell az eladó lányoknak egyforma papírcetlikre írni 13 fiú nevét, minden nap tűzbe kell egyet dobni, végül karácsonyra meg lesz a befutó neve.

Az iskolás fiatalok jókívánságokat mondtak a falu házaiban némi jutalom ellenében.

 

 

„Vas legyen a fazekatok,
cin legyen a tálatok,
ólom legyen kanalatok.
Csikózzon meg a lovatok,
bornyazzon meg a tehenetek,
malacozzon meg disznótok.
Adj, Isten a gazdának bort, búzát,
Gazdasszonynak tyúkot, ludat,
menyecskének egy kas gyereket!”

 

Szintén Luca napján hajtatják a búzát nedves fűrészporban, locsolják és figyelik, hogyan kel ki a magból a növény, amit a karácsonyi asztal közepére tesznek.

 

Karácsonyfa
A karácsonyfa állítást megelőző időszakban magyar nyelvterületen rozmaring, nyárfa, bürök, kökény ágakból termőágat készítettek és a gerendára vagy a szobasarokba függesztették. Díszítették is, általában almával, dióval, pattogatott kukoricával.

A karácsonyfa állítás alig száz éves szokás, örökzöld ágai az élet folytonosságát hirdetik. A díszítést úgy oldották meg, hogy mézest sütöttek, illetve az almát ezüst, arany papírba csomagolták, készítettek papírfüzért, öntöttek gyertyát, valamint a szaloncukrot is házilag főzték.

A fa díszítését a szülők végezték, a gyerekek távollétében, majd este csengőszóra mentek a szobába, ahol várta őket az ajándék. Az ajándékozás egyébként a fa állításánál is újabb szokás, régen a betlehemezők kaptak ajándékot, ételt esetleg pénzt.



Étkezés
Karácsony előestéjén böjtöt tartottak. Az ünnepi asztalra új terítőt tettek, amit még nem használtak, később sütőabroszként funkcionált, hogy a kenyér megkeljen. Fontos volt, hogy egész kenyér kerüljön az asztalra, mert így egész évben lesz belőle. Az asztal alá termény magvak kerültek, illetve széna, hogy bő legyen a termés, szaporák az állatok. A böjt idején diót, almát, fokhagymát, szentelt ostyát, babot, borsót ettek. A család összes tagjának fogyasztani kellet, mert  a család egészségét biztosította. Az almát annyi fele vágták, ahányan voltak, mert ez az összetartást jelképezi. A dióevés is hagyomány, az egészséges dió jó egészséget jósol. Még a karácsonyi morzsát is összegyűjtötték, zacskóban tárolták, a gyógyításban használták fel.

 

Karácsony első napján megszűnt a tilalom, lehetett enni-inni. Ilyenkor ki sem mozdultak a házból, csak akkor, ha nagyon fontos dolguk volt. Még a szemetet sem vitték ki, mert esetleg távozik a szerencse vele. Kölcsönkérni és kölcsönadni tilos e napon.

Karácsony másnapján házról-házra jártak a regölők, ez a magyarság legrégiesebb köszöntő szokása.

December 27-én, János napján szentelik a bort, ez még ma is élő szokás. A szentelt bornak mágikus ereje van.

December 28. Aprószentek napja. A Bibliai történet szerint Heródes megöletett minden kisded fiút Krisztus születésekor. Rájuk emlékezünk e napon. A fiúk házról-házra járnak, gyengéden megvesszőznek minden lányt, mert Betlehemben a fiúk szenvedtek, most a lányok is kapnak egy kicsit. A vesszőzés termékenységet, egészség varázslást is jelent.

A Szilveszteri szokások célja az, hogy a következő évben egészség, bő termés szerencse stb. legyen. Éjfélkor azért kell zajt csapni, hogy mindenki felkeljen, és a következő évben szorgalmasan dolgozzon!

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2024. április 26., péntek, Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)