Payday Loans
2018 január 16, kedd
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Kedvenc bácsikám fantasztikus citromos pitéje

A_tsztba_ntjkNagybátyámtól tanultam az alábbi sütemény elkészítését. Fantasztikus szakács és a desszertek elkészítésében is nagyon igényes. Igazi ínyenc. Az élete nagy részét külföldön töltötte, szinte a világ minden részét bejárta, s a legfinomabb recepteket begyűjtötte, amit családi, baráti körben hatalmas élvezettel oszt meg szeretteivel. Ja, és ami még nagyon fontos! Nem hagy maga után a konyhában csatateret. Idegesítően precíz a mosogatásban is – de ezt értsd jól! Miután a mosogatógép elvégezte a dolgát, a kristályokat még eltörölgeti, s csacsog-ragyog az „eszcájg” is.

 

Egyszer egy közösen tartott karácsonyi ebéden szolgálta fel az alábbi finomságot, bár a főfogás sem volt elhanyagolható, mégis ez volt a csúcs. (A későbbiekben megosztom majd a főfogás részleteit is – őzgerinc vadas mártással és áfonyaöntettel.)

Azóta rendszeresen készítem, mert szinte követelik lányaink. Szóval CITROMOS PITE.

 

Tészta:

2 tojássárgája

22,5 dkg liszt (szitálva) – na azért ne legyünk ennyire szőrszál hasogatók, ha csak 22 dkg akkor is jó lesz a tészta

½ teáskanál zsír

1 ½ evőkanál cukor

csipet só

kis hideg víz

 

A lisztet a sóval, a puha vajjal és a zsírral nagyon lazán összemorzsoljuk, majd a 2 tojássárgájával (a fehérjére később lesz szükség), és a cukorral tovább morzsoljuk. Közben kicsi hideg víz hozzáadásával összeállítjuk (Nem szabad kidolgozni.) Hűtőbe tesszük kb. 20 percre. Ez idő alatt elkészül a krém is.

 

Krém – amelyről a végére kiderül, hogy enyhén folyós állagú

 

A krém tartozékai:

17 dkg vaj

30 dkg cukor

1 teáskanál liszt

3 citrom

6 tojás

 

A vajat megolvasztom a 30 dkg cukorral és kihűtöm.

A 3 citrom héját lereszelem (szakadjunk el anyukánk, nagymamánk, dédnagymamánk által belénk nevelt elképzeléstől, hogy kínosan csak a sárga része reszelődjön le!!! NEM!!! A héj fehér része is belereszelődhet, nem igaz, hogy keserű lesz tőle – SŐT!!! Isteni citrom ízzel ajándékoz meg minket és a süteményt!)

Majd miután lereszeltem a levét és kicsavarom. A citrom levét 1 teáskanál liszttel jól kiverem.

A citrom héját és a 6 egész tojást összekeverem.

Ha mindezzel elkészültünk a három összetevőt összekeverem – cukros olvasztott vajat, a reszelt citrom héját a liszttel, valamint a reszelt ciromhéjas tojást.

(Na, itt szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a krém nem is krém, hanem „LÉ” – csúnyán kifejezve: TRUTYI) Ez volt az az „apróság” amiről bácsikám nem tájékoztatott, így hatalmas kétségbeesés lett úrrá rajtam – persze legyőztem).

 

A tésztát kiveszem a hűtőből, s háromszor nyújtom és hajtogatom. Ha ez megtörtént a sütőforma aljához illesztem, úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkálom, s beleöntöm a „krémet”.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 50-60 percig sütöm.

Néhány perc és semmihez nem hasonlítható, mámorító illatok lengik be a lakást!!

A 2 tojásfehérjét felverem, s a megsült pite tetejére (közepére) halmozom, s visszatéve a sütőbe rózsaszínűre sütöm.

Még soha nem sikerült elrontani, s még soha nem maradt másnapra belőle morzsa sem.

 

 

A_tsztt_hromszor_nyjtjuk_s_hajtogatjuk

A tésztát háromszor nyújtjuk és hajtogatjuk

 

 

 

Formra_nyjtjuk

Formára nyújtjuk

 

 

 

Beillesztjk_a_stformba_s_megszrkljuk_villval

Beillesztjük a sütőformába és megszúrkáljuk villával

 

 

 A_vajat_megolvasztjuk

 A vajat megolvasztjuk

 

 

 

A_3_citrom_levt_sszekeverjk_1_teskanl_liszttel

A 3 citrom levét összekeverjük 1 teáskanál liszttel

 

 

A_30_dkg_cukrot_hozzadjuk_s_megolvasztjuk 

A 30 dkg cukrot hozzáadjuk és megolvasztjuk

 

 

A_citrom_hjt_hozzadjuk_a_6_egsz_tojshoz 

A citrom héját hozzáadjuk a 6 egész tojáshoz

 

 

 A_krmhez_valkat_sszekeverjk

 A krémhez valókat összekeverjük

 

 

 

A_tsztba_ntjk 

 A tésztába öntjük

 

 

 

Stbe_tesszk_45-50_percre 

 Sütőbe tesszük 45-50 percre

 

 

Aranysrgra_stve

 Aranysárgára sütve

 

 

 

 

-szilvacsatni-

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-szilvacsatni-

Hozzászólások   

 
+1 #3 Guest 2011-02-18 13:03
Á, ez nagyon jól néz ki, igyekszem minél hamarabb kipróbálni!
 
 
0 #2 Guest 2011-02-17 19:25
hm. úgy tűnik, nem egyszerű kommentelni, de nem adom fel :)

szóval nagyon régen keresek egy ilyen durván citromos sütit. recept mentve :)
 
 
0 #1 Guest 2011-02-17 19:19
hű, de régen akarok már valami "durván" citromos sütit!! mentve :)
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Színes

Kiss Klára - Tel.: +36 30 299 8921, Buzási László - Tel: +36-30 773 0781

E-mail: szoboszloiszines@hotmail.com - szoboszloihirek@t-online.hu

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Gorkíj utca 2.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)