Payday Loans
2024 április 25, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Vagyonnyilatkozatok Hajdúszoboszlói vonatkozásban

DSC_0032A képviselőknek és különböző közfeladatot ellátó személyeknek megválasztáskor és minden év január 31-ig kell leadniuk vagyonnyilatkozatukat. A benyújtás kötelező, az önkormányzati képviselőknek is. A nagyoké nyilvános, a kicsiké általában nem.

Az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatát bárki megnézheti a neten.  Nyomtatott formában a különböző újságokból csak részleteket lehet megtudni, de sok esetben azok is beszédesek lehetnek.  A törvény szerint minden képviselőnek kötelező leadni határidőre a vagyonnyilatkozatát, a vele egy háztartásban élőkével együtt. A családtagok bevallása azonban nem nyilvános és a helyi szokásjog szerint a hajdúszoboszlói képviselőtestület tagjainak sem tekinthet be senki a vagyoni helyzetébe. Erre a mostani gyakorlat szerint csak akkor van lehetőség, ha valaki ellen vagyonosodási vizsgálat indul. Ekkor lehet felbontani a lezárt borítékokat és megvizsgálni, kinek mije van.

 

Minderről a 2001.évi CII. törvény döntött, melyben egyes közhatalmi feladatokat ellátó, valamint közvagyonnal gazdálkodó tisztségeket betöltő személyek összeférhetetlenségéről és vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről rendelkeznek elsősorban azért, hogy a közbizalom töretlen legyen.

A kulcsszó tehát a bizalom, elsősorban a közpénzek elköltésével kapcsolatban, no meg az összeférhetetlenség, amit egy fejlett demokrácia esetében talán nem is kellene törvényben szabályozni.

A fent említett törvénnyel egyébként elméletileg meg lehet akadályozni, hogy a magánérdek bármilyen módon befolyásolhassa a közfeladat ellátását. Egyúttal biztosítani lehet a befolyásmentesség ellenőrizhetőségét és a közfeladat ellátásának nyilvánosságát, amelynek egyik alapvető eszköze az említettek vagyoni helyzetének átláthatósága.

A vagyonnyilatkozat elmulasztása, illetve határidőn túli leadása esetén a képviselő - annak benyújtásáig - javadalmazásban nem részesülhet, képviselői jogait nem gyakorolhatja.

 

A névre klikkelve letölthetik a képviselők vagyonnyilatkozatát.

Márton Attila

Örvendi László

Dr. Oláh Lajos

Hozzászólások   

 
+4 #5 Klari#cikk#4 2011-02-11 12:05
Köszönjük az észrevételt! A hibát javítottuk.
 
 
0 #4 Guest 2011-02-10 23:59
Csak szólok, kedves, drága Klárika. Az a szó, hogy "milye" nem létezik. Talán inkább olyan van, hogy "mije". Ne tessék meggyalázni édes anyanyelvünket. ..
 
 
+7 #3 ubi40 2011-02-10 14:54
A legtöbb képviselő vagyonnyilatkoz atát a Ludas Matyiban vagy a Mórickában kellene lehozni a komolyságára való tekintettel.
 
 
-1 #2 Klari#cikk#4 2011-02-10 08:59
Köszönjük a javaslatot, hamarosan fent lesz.
 
 
+7 #1 Guest 2011-02-09 23:39
Az Oláh Lajos vagyonnyilatkoz atát is fel kellene rakni, mert ő ugyanúgy listás képviselő, mint Örvendi László és mivel ebben a választókörzetb en indult, így minimum 4 évig köthető a városhoz képviselőként, még akkor is ha semmi köze nincs hozzánk.
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)