Payday Loans
2024 május 09, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

„Március 15, a független magyar polgárság ünnepe!”

DSC_0301Március 15-én délelőtt 10 órától református templomunkban ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg a 163 évvel ezelőtti eseményekről. 11 óra előtt nem sokkal, a Zichy Géza Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának muzsikájával, majd a Zene Teátrum tagjainak előadásában felcsendülő dallal kezdődött a városi ünnepség.

 

 

Ünnepi beszédet Márton Attila, körzetünk országgyűlési képviselője mondott.

DSC_0263

„A jövő áldozatokat fog Tőlünk kívánni, miket meg kell adnunk, de két dolog az, amit áldozatul hozni semmi esetben sem lehet: a haza függetlensége és a becsület.” Ezzel a Kossuth idézettel kezdte Márton Attila Fideszes országgyűlési képviselő ünnepi beszédét.  1848-ban a forradalmi lendület eggyé kovácsolta a nemzet közösségét, 1848. március 15-én egyetlen nap alatt sikerült az összefogást megteremteni.  Petőfi és a Márciusi Ifjak, minden vérontás nélkül kivívták a sajtószabadságot! Kinyomtatták és elfogadtatták a polgársággal a magyar nemzeti kívánatokat összefoglaló  12 pontot, azokban az órákban a magyar országgyűlés küldöttsége Pozsonyból Bécsbe hajózott, hogy az uralkodóval elfogadtassa a reformtörvényeket és kieszközölje Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezését - mondta  Márton Attila.

DSC_0273

A puszta lelkesedés azonban ekkor sem volt elég, tettekre és olyan emberekre volt szükség, akik képesek voltak megteremteni a közös célok eléréséhez szükséges összefogást. Véleménykülönbségeket félretéve, mindenki a közös cél érdekében munkálkodott, amit persze az akkori bécsi udvar nem nézett jó szemmel. Próbálta felbomlasztani és szembe állítani annak részeseit, 1848 tavaszán azonban erősebb volt az egyenlőségért és a szabad polgárosodásért vívott harc. Ebben az összefogásban nyilvánult meg akkor a nemzeti akarat sérthetetlensége, az arra való jog, hogy szabadon határozzák meg nemzeti céljaikat és azt, hogy milyen országban szeretnének élni. Márton Attila szerint ezek az alapértékek a mai napig is a demokrácia legfőbb alapértékei, a jeles márciusi napon pedig évről-évre végigkísér minket a felemelő érzés; lendület és remény ébred a tavasszal együtt.

DSC_0252

Haladva az időben Márton Attila visszaemlékezett a régi márciusi ünnepségekre, a puha diktatúra éveire.  Véleménye szerint ez az ünnep nem engedi a csendes elmélkedést, március 15-e a közös ünneplés napja! A független magyar polgárság ünnepe!  A kokárda trikolorja pedig összeköti az ünneplőket, akik minden évben újraélhetik a 48-as forradalmi pillanatokat és észrevétlen tisztelegnek a hősök előtt.

DSC_0306

Mit mond Nekem, mit mond Nekünk ez a márciusi ünnep?- kérdezte a Fideszes politikus. „Hogy  maradjunk hűek hagyományainkhoz, hogy őrizzük nemzetünk szellemét, hogy óvjuk a szabad polgárság eszmélyét, mert ezek adják nemzetünk lényegét!”

Március 15-e a magyar nemzeti megújulás napja, amihez összefogásra van szükség! – jelentette ki.

A történelem számtalanszor ismétli önmagát, függetlenül attól, hogy fel vagyunk- e rá készülve, vagy sem. A körülmények különböznek, az alapvető célok azonban nem változnak.  Igazi szabadság sosem adatik meg kockázatvállalás nélkül - hangsúlyozta a szónok.

DSC_0229

A politikus azt mondta, hogy ma nem szabadságunk van veszélyben, ma hazánkat a felhalmozott adósság súlyos terhe fojtogatja, s az utánunk következő nemzedékek jövője függ a mai küzdelmek sikerétől. Amit ma teszünk, ma alkotunk, az összeköti a múltat és a jövőt. A mai főhajtás legnagyobb tanulsága az kell legyen, hogy a nemzet, az ország fennmaradása, jóléte -  miként a magunk fennmaradása és jóléte is - szűkebb körülményeink pontos ismeretének, felkészültségünknek és tettrekészségünknek függvénye.  Annak felismerése, hogy erőinket összefogva úrrá lehetünk nehézségeinken, megtesszük a megtehetőt!

„A jövő arra van, amerre még nem jártunk, de menni szeretnénk. Ez az út sosincs készen, meg kell azt építeni! A jövőbe az tud eljutni, aki veszi a bátorságot, hogy elinduljon egy olyan úton, melyen korábban senki sem járt. Az összefogás segíthet ebben, a jövő emberei azok lesznek, akik végig mennek ezen az úton.” – ezekkel a szavakkal zárta megemlékezését Márton Attila.

DSC_0333

 


DSC_0380

 

 


DSC_0435

 


DSC_0483

 

 


Az ünnepségen a nyírbátori Talán Teátrum lépett fel. A műsor után koszorúzás következett. A Petőfi-emléktáblánál, a Harsányi-emlékműnél, s végül Kossuth Lajos egykori szoboszlói tartózkodásának helyén álló épület falán lévő márványtáblánál. A megemlékezés befejeztével virágok sokasága hirdeti 48 napjainkban is élő szellemét.

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások   

 
+4 #5 Guest 2011-03-24 11:48
Értjük Béla! Értjük!!! ;-)
Csak azt nem, hogy mért van így? Mért politikus szónokol egy nemzeti ünnepen? Vagy ezt is előírta valaki, netán egy politikus?
 
 
+5 #4 Guest 2011-03-23 22:00
Amikor nem politikusok vótak a előadók, jobb vót...
Mánmint nem jobbos, hanem jobb... értitek...?
 
 
+2 #3 Klari#cikk#4 2011-03-16 21:18
Köszi :-)
 
 
0 #2 Guest 2011-03-16 20:45
Na és Batthyány és nem Batthyányi:-))
 
 
+7 #1 ubi40 2011-03-16 06:17
Ejnye ejnye Attilám miért kell mindíg az ellenkezőjét mondani annak amit cselekedtek.Ez van akkor amikor a n.sárga összemosódik a kékkel és csúnya libafos szín keveredik belőle.
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)