Payday Loans
2024 május 06, hétfő
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

„Katona sarok” és laktanya látogatás a Martonfalvi Lurkóknak

SDC10408Martonfalvi lurkók és kísérőik előtt tárta szélesre kapuit a debreceni Kossuth laktanya. Március 17-én hetven óvodásnak szereztek a katonák életre szóló élményeket. A színes programot a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj,a 39. Lövészzászlóalj katonái, valamint Máté Gyula a csapatmúzeum tárlatvezetője állította össze.

 

A felderítők nagy lelkesedéssel és jól felépített igazi „gyerek programmal” készültek. Volt közelharc bemutató, arcfestés felderítő módra, majd székekből és asztalokból összeállított kúszófolyosón mérhette össze ügyességét a fiuk és lányok csapata. Miután a sportcsarnokban kiállított fegyvereket megnézték és megfogták a gyerekek, kérdések özöne zúdult a katonákra.

 SDC10369

A gyerekek bepillanthattak a csapatmúzeum kincsei közé is, ahol Máté Gyula segített feltárni a múltat színes, mesés előadásával a gyermekek számára is érthető módon. Az ovisok is készültek meglepetéssel, a tárlatvezetés közben dalra fakadtak és elénekelték a „Gábor Áron rézágyúja”, valamint a „Kossuth Lajos az üzente” kezdetű dalokat.

 SDC10375

A telephelyen kiállított harci és egyéb járműveket nem csak megnézni lehetett, a lelkesebbek be is ülhettek, fel is mászhattak rájuk. A látogatás végén a laktanya étkezdéjében volt lehetőség egy kis pihenésre a visszaindulás előtt és finom meleg tea várta a gyerekeket.

 SDC10352

A laktanyában tett látogatást megelőzően a „Martonfalvi Lurkók” alapítványi óvoda kérésének tett eleget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár. Az óvoda egy „apró” kiállítást szervezett a gyermekeknek az 1848. március 15-ei ünnepség színesítésére. Az intézmény folyosóját tereptarkára varázsolta a dandár Törzstámogató százada által kölcsönzött álcaháló. A honvédségi sarkot tovább színesítették a katonák napi életével kapcsolatos eszközök, egyenruhák, használati tárgyak, makettek és fényképek. Valódi meglepetés volt a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljtól kölcsön kapott két katonai egyenruhába öltöztetett bábu és igazi különlegesség volt Leskovics András főtörzsőrmester katonai gépjármű-makett gyűjteménye is.

 

Kelemen Norbertné törm.

 

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)