Payday Loans
2024 április 24, szerda
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Mit jósolt a medve február 2-án?

nap_02Az ország különböző pontjain mást jósolt a februári néphagyomány, mely szerint, ha a medve szép napsütéses időt talál ezen a napon, meglátva árnyékát visszabújik barlangjába, és még hosszú tél várható. Nos… kedden délutánra városunkban, Hajdúszoboszlón is előbújt – bár halványan – a nap, így mondhatni „határeset” a jóslat.

 

nap_01

A néphagyományok szerint, ha február 2-án az idő borult, árnyékot nem látni, a fagyos hideg már nem tart sokáig.

Ám az állatkerti medvék, akikre hazánkban időjósként tekintenek, valljuk meg őszintén, nem is alszanak igazi téli álmot, tehát a felhők közül haloványan előbukkanó napsugarak mellett, akár meg is láthatták árnyékukat. Így a népi bölcsesség szerint még hosszú ideig is elhúzódhat a zimankós tél.

Beszélhetünk feltételes módban és reménykedhetünk a téves jóslatban, hiszen hazánk medvéi nem szűkölködnek élelemben, takarmányban, ami miatt vissza kellene vonulniuk barlangjukba, a tél számukra szinte ugyanolyan aktív időszak, mint a többi évszak. Valójában tehát nem tekinthetők megbízható időjósnak.

A népi meteorológia egyébként, egy-egy jeles nap hosszú időn át megfigyelt tapasztalataiból következtet, adott időjárási időszakra. Ezek gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek. Így február második napját „gyertyaszentelő boldogasszony napjaként” tartják számon. A hagyomány szerint Mária ezen a napon, 40 nappal a születés után mutatta be gyermekét a jeruzsálemi templomban.

Február másodika tehát fontos dátum és persze nincs új a nap alatt, hiszen a meteorológusok is hasonlóan a hosszú évek során megfigyelt időjárási jellemzőkből, a sokéves átlagból számolnak, ami némileg megdőlni látszik a fokozatos felmelegedés miatt. Ami idén a medvék és a meteorológusok egybehangzó véleménye alapján még várat magára, a tavasz talán csak tavasszal fog beköszönteni.

 

Szoboszlói Színes  - Írta: Tiliczky Kata– Fotó:  Kiss Klára

A helyi hírek  forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva!

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)