Payday Loans
2024 május 06, hétfő
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Torok Sándor emlékkiállítás

kiskpMárcius idusa előtt három nappal Torok Sándor emlékkiállításával kezdődött a Szoboszlói Tavaszi Művészeti Napok, ha ragaszkodunk a programsorozat nevében rejlő jelzőhöz.A képek között egy pasztell, Revolucija – Forradalom címmel, 1988-ból. Igazán ízléses, kulturált, rajta diszkréten megjelenik, hova tartozunk – néhány szó Feledy Balázstól a magyarság érzetet nyíltan tükröző művek egyikéről.

 

 

Természetesen Feledy jóval többet árult el az idén 75 éve született, de már 5 éve elhunyt délvidéki festőről. Megidézte életútját, elhelyezte pályatársai körében. Torok Sándort a szoboszlóiak jól ismerhették, a vajdasági származású művész kétlaki életet élt. Szülőföldje mellett Budapest és Debrecen is fontossá vált számára, nálunk éveken át vezette a Cívis Nemzetközi Művésztelepet. Alakját egy portré is megidézte, s verssel is emlékeztek rá.

DSC_0051

Művészete látványalapú, de az elvont festészet határán mozog. Mindig élményszerű, munkáit eredeti, friss, intellektuális szellem futotta át. Képei legyenek súlyosabb olajfestmények, színes pasztellek, vagy monokróm művek mindig emocionálisak, de messze az érzelmességtől, közhelyektől – hallottuk Feledy Balázstól. A művészettörténész személyes barátságukra hivatkozva idézett Torok Sándor egy hozzáírt leveléből is, melyből kitűnt, igényelte a magyarországi szellemi légkört, de egyben világjáró művész, igazi européer volt. Sok díj birtokosa, jelentős kiállítások alanya, szervezője, híd, kapocs, e sorok írójának emlékében pedig: maga a bölcsesség.

DSC_0056

Művészete felülírta saját egyéni sorsát – egy mondatban így foglalta össze Feledy Balázs a festő örökségét, melyet felesége Láng Eszter képzőművész gondoz. A kiállítás ötletével is Ő kereste meg a művelődési ház igazgatóját, így jött létre ez a retrospektív tárlat, melyet március 27-ig láthatott a nagyközönség.

DSC_0007 

DSC_0060

DSC_0042

Szoboszlói Színes– Turi Borbála – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)