Payday Loans
2024 április 28, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Pávai Vajna Ferenc 125 éve született, és....

pvaiAz évforduló alkalmából március 18-án több helyszínen is tartottak megemlékezéseket, a Szoboszlói Színes önkéntesei pedig, hagyományaikhoz híven külön „adással” tisztelegnek a Hévízek Atyja előtt.

 

A megemlékezésen készült anyagunk megtekintéséhez klikk IDE!

 

DSC_0003

Első összefoglalónkban beszámolunk az ünnepi eseményekről. Kameránkkal jártunk a Városi Köztemetőben Pávai Vajna Ferenc és felesége sírjánál, a Szent István parkban a tudós, geológus mellszobránál és még az évforduló előtt felvettük a kapcsolatot Nagy László Jánossal, aki még életében mozgóképet készíthetett Pávairól!

 

 Nagy László János, Születésnapra című kisfilmjének a megtekintéséhez klikk IDE!

DSC_0008

 

Nagy László János többször is meghaladta korát. Először az ötvenes, hatvanas években, amikor elkezdtett anyagot gyűjteni a mellőzött tudósról. Elhatározta, hogy könyvet ír róla, sőt filmet készít munkásságáról. Ígéretét betartotta és idén, a 125 éves éfvorduló kapcsán készített egy 4 perces filmet melyet, felajánlotta a HVTV-nek sugárzásra, ám levelét válaszra sem méltatták. A korábban készített 20 perces filmet, melynek címe: „Az élet vize” hét lakat alatt őrzi a múzeum is. Digitalizáltatták ugyan, de közszemlére talán egy másik évforduló kapcsán teszik.

Mivel az alkotást Nagy László János a Szoboszlói Színesnek is felajánlotta, mi köszönjük szépen élünk a lehetőséggel, és mindkét filmet bemutatjuk. Szeretnénk, ha minél többen tudnának róla, milyen nagyszerű ember volt Pávai Vajna Ferenc.

DSC_0023

AZ ÉLET VIZE című film megtekintéséhez klikk IDE!

 

A sors kegyes volt hozzá, a történelem nem. Kincset talált, amiből 1926 óta sokan szeretnének meggazdagodni, Pávai munkássága azonban évtizedekig csak kevesek számára volt fontos. Mint riporter, hosszú ideig Szikszai Miklós tanár úr segítségére számíthattunk -e témában. A valamikori 5-ös iskola igazgatója sokat tett Pávai nevének és csodálatos munkásságának megismertetésében. Most pedig Nagy László János jóvoltából nézhetik meg a régi képkockák segítségével, hogyan is kezdődött a gyógyvíz sikersorozat az Alföldön.

A lelkes Szoboszlói Színes olvasóknak és nézőknek külön csemege a sok régi kép. Összeállításunkkal minden korosztálynak szerettünk volna kedveskedni, azoknak, akik még emlékeznek a régi időkre és azoknak is, akik csak az idősebbek elbeszéléseiből hallhatták, milyen volt Hajdúszobsozló régen. Nézzék őket és nosztalgiázzanak bátran a vasárnapi ebéd után!

DSC_0044

A Szoboszlói Színes stábja köszönetet mond minden szakmai segítségért Nagy László Jánosnak és F.Tóth Géza geológusnak.

 

DSC_0062

DSC_0146

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

 

 

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Névnap

Ma 2024. április 28., vasárnap, Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)