Payday Loans
2024 március 28, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Kedvenc versem. Városi versmondó verseny a Thökölyben

DSCF2128A Magyar Költészet Napja. Április 11. József Attila születésnapja. 1964 óta a magyar vers ünnepe. Márai Sándor is ezen a napon született.

Önnek van; melyik a kedvence? Klasszikus iskolai, vagy kortárs magyar? Idézné emlékezetből? Szívesen? Megy még fejből? Több is?  Vagy már rég olvasott verset, lapozott antológiát, dúdolt megzenésítettet? Mikor ajándékozta meg szeretteit egy idézettel, egy alkalomhoz illő verssorral, egy találó strófával? Sohasem késő!

 

DSCF2129

A Thököly Imre Két-tannyelvű Általános Iskola versszerető felső-tagozatos diákok számára évről-évre meghirdeti városi versenyét. Április 11-én kamara kiállítással emlékeztek József Attilára, majd két korcsoportban, 5.-6. és 7.-8. osztály, mondták el választott kedvencüket a gyerekek. Az idén 15 versmondó váltotta egymást, volt József Attila és Petőfi, választottak Tóth Árpádot és Várnai Zsenit, szavaltak Bajza Józseftől és Juhász Gyulától, Kányádi Sándortól, Szepesi Attilától, s nem hiányoztak a maiak, Lackfi János és Varró Dani sem.

DSCF2130

A költészet szeretete az anyaméhben kezdődik, az altatókkal folytatódik, oviban színesedik, Weöressel erősödik, Kalákával mélyül, de ez történik az évek múlásával is. Segít ebben az iskola, a tananyag, meg a szabadon választott. Ritmus, rím, képek, hanghatás. Hangsúlyos vagy időmértékes. Nyelvi ünnep, játék. A vers megunhatatlan, eldobhatatlan, elnyűhetetlen, kimeríthetetlen, szétszedhető, összerakható nyelvi csoda. Az önkifejezés eszköze költői segédlettel, tanári szeretettel támogatva gyerekeknek. Így volt ez a Thökölyben is.

DSCF2131

A kamaszok leleményessége, humora, a tizenéves kisfiú bölcsessége, elkötelezettsége, a tini-lányok vidámsága, huncutsága, az „Ő még csak tizennégy” érzékenysége, magabiztossága szöveghűséggel, jó előadókészséggel, egyedi hangon szólaltatta meg a választott költeményeket.

Gratulálunk!

 DSCF2132

 

Helyezések

 

5-6 osztály  I. Kovács Zsolt   -         Gönczy Pál Ált. Isk.  felkészítő tanár:  Csontos Márta

II. Káposztás Balázs -   Thököly Imre Ált. Isk.  Krizsán Szilvia, Erdei Gyuláné

III.Rácz Csaba    -          Bárdos Lajos Ált. Isk.                         Márton Károlyné

7-8 osztály  I. Till Zsanett    -           Hőgyes Endre Gimn.             Árváné Márton Erzsébet

II. Jeges János Ádám -  Hőgyes Endre Gimn.               Árváné Márton Erzsébet

III. Szécsi Dóra    -          Bárdos Lajos Ált. Isk.                    Nagyné Varga Judit

DSCF2134 

 


DSCF2136

 


DSCF2137

DSCF2139

 


DSCF2142

Szoboszlói Színes– Túri Borbála – Fotó: Kiss Klára

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)