Payday Loans
2024 május 03, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Kettős ünnep a debreceni dandárnál

Kp_049Korán reggel dandársorakozóval indult a nap a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárnál. Bocskai Istvánt 1605. április 20-án választották Magyarország fejedelmévé, az alakulat 1990-től viseli az hadvezér nevét. Ebben a hónapban ünnepeljük a Műszaki Napot is, ez alkalomból a legjobb műszaki katonának járó elismerést Pajna Zoltán Debrecen város alpolgármestere adta át.

 

Kp_066

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok ünnepi köszöntőjében Bocskai István életútját példaként állította a katonák elé: „Büszkék lehetünk névadónkra, aki középbirtokos nemesi családból származott, majd a bécsi udvarban, I. Miksa császár környezetében katonai és politikai ismereteket szerzett. Apródként kezdte, de tehetségével, kitartásával kiváló hadvezérré, később fejedelemmé vált.”

Békéssi Adrienn a Kommunikációs és Rendezvényszervező Részleg dolgozója rövid ismertetőjében elmondta, Bocskai István nevéhez kötődik a gyurgyevói győzelem, később az álmosdi csata sikere. Legnagyobb érdeme, hogy a hajdúk és a hozzájuk csatlakozó városi polgárság, a köznemesség, a nemesség egy jelentős része, valamint a jobbágyok élén szabadságharcot indított az idegen uralom ellen. 1605 végére Magyarországnak a törököktől el nem foglalt része és Erdély a felkelők birtokában volt, mindeközben a szerencsi országgyűlés Bocskait Magyarország és Erdély fejedelmévé választotta. Katonai fölénye ellenére kompromisszumos egyezséget kötött a Habsburg udvarral, az 1606 végén kötött bécsi béke értelmében megkapta Erdélyt a Partiummal, Ugocsa,

Bereg és Szatmár vármegyékkel. A fejedelem több mint tízezer hajdút kiváltságok adományozásával letelepített Hajdú és Bihar vármegyében.

Az ugyanebben az évben megkötött, Bocskai által közvetített zsitvatoroki béke a tizenöt éves török háborúnak is véget vetett.

A dandár szintén ebben a hónapban ünnepli a Műszaki Napot, felidézve, hogy 1849. április 25-re virradóra a honvéd műszaki csapatok ladikokból, pallókból egy éjszaka alatt Komáromnál hidat építettek a Dunán, majd a seregeink áttörték a várat körbefogó császári ostromgyűrűt. A dandársorakozón ehhez kapcsolódva Kabai Tamás őrnagy felolvasta Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának ünnepi levelét. A műszaki katonák munkájának elismeréséül a parancsnok többek között ezt írta: „Szakértelmüknek, tapasztalatuknak köszönhetően a műszaki katonák ma is kiemelkedő szinten teljesítenek a Magyar Honvédség hazai és nemzetközi feladatainak végrehajtása során. Továbbra is kiemelt feladat Önök számára a katasztrófák megelőzése, következményeinek felszámolása, a katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő feladatok ellátása, hiszen a magyar társadalom a jövőben is számít az Önök helytállására.„

Debrecen Megyei Jogú Város immár harmadik éve adományoz elismerést a legjobb műszaki katonának. A díjat idén a város nevében Pajna Zoltán alpolgármester Cseh Balázs századosnak adta át. A Kossuth Lajos Katonai Főiskola Műszaki építőmérnöki karán végzett katona jelenleg a hódmezővásárhelyi 2. műszaki század parancsnoka. A mindennapi szolgálatteljesítés során és az elmúlt évben kialakult árvízi helyzetben, valamint a vörösiszap katasztrófa elhárításánál végzett kimagasló szakmai teljesítményével, kiváló hozzáállásával kiérdemelte, hogy példaképe lehessen a teljes személyi állománynak.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok szerint a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj és a Harctámogató Műszaki század szakmai tekintetben olyan szegmensei a dandárnak, amelyek speciális, sokrétű tevékenységgel jelentős, egyedi képességet jelenítenek meg a Magyar Honvédségen belül. Az alegységek személyi állományát tapasztalt, jól képzett, katonai, szakmai leleményességgel megáldott műszaki katonák alkotják, akik hivatásuk, szakmájuk iránt elkötelezettséget éreznek, élvezik az elöljárók, valamint a társadalom pozitív megítélését, megbecsülését.

A dandársorakozót záró díszmenet után a dandár parancsnoka és a város alpolgármestere koszorút helyeztek el a Kossuth laktanyában lévő Bocskai szobornál.

2011. április 20.

Révészné dr. Markovics Zita hadnagy.

kommunikációs tiszt.

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)