Payday Loans
2024 április 19, péntek
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Légy környezetbarát!

Mert_ez_nem_manyagEgyre többet halljuk ezt a felszólítást, légy környezetbarát! De hogyan? Nem kell egyik napról a másikra mindent megváltoztatni háztartásunkban, csak fokozatosan álljunk át, lépésről lépésre. Azt gondolom, ha gyermekeink egy megváltozott szemléletű világban nőnek fel, nagyobb esély van arra, hogy az ő generációjuk változást hoz. A példamutatás a felnőttek dolga, ezért itt az idő, hogy megtegyük a kezdeti lépéseket, amíg nem késő. Védjük bolygónkat, nézzük mit tehetünk!
 

Kezdjük rögtön a mindennapos vásárlásnál. Mielőtt elindulnánk, dobjunk be a táskánkba bevásárlótáskákat, melyek környezetbarát anyagból készültek. Így nem kell a pénztárnál 10-20 forintért venni és óvjuk a környezetet, sőt szóljunk előre, hogy nem kérek szatyrot! Aki már profi a témában, öltözetéhez is alakíthatja a vászontáskát, nap mint nap láthatjuk, a sztárok is csatlakoztak a programhoz és klassz darabokkal dobják fel a hétköznapi viseletet. Haladjunk tovább. Megérkeztünk a boltba: a zöldségeket, gyümölcsöket ne csomagoljuk egyenként letéphető zacskókba, csak ragasszuk rá az árcédulát ha megmértük, hiszen otthon úgyis megmossuk. Vagy vegyünk a piacon, és dobjuk rögtön a fonott kosárba, így fel sem merül a csomagolás kérdése! Ne vegyünk csak annyi élelmiszert, amennyi a család számára tényleg fontos és elfogyasztásra kerül, nehogy megromoljon. (Ez a mennyiségi kérdés másra is vonatkozik, például műszaki cikkre. Csak annyi kütyüt vegyünk, aminek tényleg hasznát vesszük!) Törekedjünk arra, hogy üveges terméket válasszunk, esetleg a befőttek készítésekor ezeket újra felhasználhatjuk. Biztos jártak úgy Önök is, hogy pár dolgot kicsomagoltak és tele lett a kuka, a termék nagyságáról nem is beszélve, gyakran sokkal kisebb a vártnál! Ne válasszanak agyoncsomagolt dolgokat, mert fizetünk, amikor megvesszük és fizetünk akkor is, amikor a szemetünket elszállítják! Válasszunk természetes, lebomló anyagba csomagoltat, újratölthetőt. Ezen kívül azt is vizsgáljuk meg, milyen összetevőkből áll a termék, bár ez már egy másik cikk témája is lehetne!

Ha már a csomagolásokról szóltam, folyatatom a szelektív hulladékgyűjtéssel a gondolatsoromat. A Környezetvédelmi Minisztérium honlapján azt olvastam, sokan azért nem vesznek részt a szelektív hulladékgyűjtésben, mert nem tudják, mit hová tehetnek. A Szoboszlói Színes olvasói most áttekintést kapnak és remélem, nem futnak át felületesen a cikken, hanem megfogadják a tanácsokat! A papír feliratú konténerbe újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz kerüljön. A tejes és gyümölcsitalos dobozokat minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra! Majd a papír vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik. Ne dobjuk bele az élelmiszer- maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat. Az üveg feliratú konténerbe a tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált üvegeket dobhatjuk. Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat! A műanyag gyűjtőbe üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele. Tejes és gyümölcsitalos (kombinált) dobozokat minden esetben mossuk ki és tapossuk laposra! Majd a papír vagy a műanyag konténerbe helyezzük el, attól függően, hogy hogyan jelzik.


Ne dobjunk bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont. Tejes, joghurtos poharat, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert hasznosításuk jelenleg nem megoldott! Ahol van fémgyűjtő, oda sörös, üdítős, konzerves dobozok kerüljenek, illetve háztartási kishulladékok, például evőeszközök.
Ne feledjük, veszélyes hulladék a gyógyszer, az elektronikai cikkek és az elemek, ezek számára külön gyűjtőhelyek vannak!

Mit tehetünk még saját érdekünkben? Élelmiszereinket bioboltokban, biopiacon, biogazdálkodásokban vesszük, vagy magunk termeljük az udvaron lekerített kiskertben, vegyszer nélkül. Ruháinkat ökomosószerrel, tisztítószerrel varázsoljuk tisztává.

Iskolakezdéskor csak a szükségeseket vesszük meg a gyereknek, kerülve a műanyagokat, esetleg jobb minőségűt választunk, hogy jövőre ne kelljen újat venni, vagy szétnézünk a családban, kitől, mit lehetne örökölni.

Ha pénztárcánk engedi, hibridautót vásárolunk, hogy a környezetet se szennyezzük, illetve autóval csak akkor megyünk, ha az tényleg fontos, egyébként gyalog, vagy kerékpárral közlekedjünk.

A lámpát csak arra az időre kapcsoljuk fel, amikor tényleg fontos, az izzót energiatakarékosra cseréljük.

A vizet se pocsékoljuk, már a zuhanyozás is megtakarítást jelent, szemben azzal, ha tele engedjük a kádat. Vigyázzunk a csöpögő csapokkal, naponta jelentős mennyiség folyhat el. Igazán tudatos háztartásokban a mosógépből kifolyó vizet is felfogják és wc öblítésre alkalmazzák. Ugyanígy az esővíz is gyűjthető az udvaron a növények öntözésére. Víz nélkül nem menne az élet, óvjuk, amennyire csak lehet; gondoljanak bele, életünket is vízben kezdtük, a magzatvízben.

Gondoljuk át jól, miből épüljön házunk, ha még nem áll készen. Ma már megkülönböztető jelzőt használunk azokra a házakra, amelyek az átlagosnál energiatakarékosabbak és környezetkímélőbbek. Nagyon sokféle ökoház létezik. Vannak, amelyek a modern kor kényelméhez szokott ember minden igényét kielégítik, és különféle technikai eszközökkel teszik lehetővé, hogy mégse szennyeződjön úgy a környezet, ne legyenek igénybe véve úgy az energiaforrások — különös tekintettel a nem megújuló energiaforrásokra —, mint a hagyományos házak esetében. Az építkezést akár fából is végezhetjük, nagyon jó mutatókkal rendelkezik egy ilyen épület, ezt a havi számlák is bizonyítják. Ha ragaszkodunk a kő, téglaépületekhez, akkor legyünk klímabarátok, építsünk be napkollektort, használjunk biomassza tüzelésű kazánt, de a nyílászárók cseréje is energiamegtakarítást eredményez, lehetőségek vannak tehát, csak élni kell velük.

Jó néhány dolgot felsoroltam, melyek figyelembe vételével, betartásával sokat tehetünk környezetünkért, egészségünkért. Számtalan példa állhatna még itt, csak keresni kell a lehetőségeket. Vannak olyanok, melyek anyagilag megterhelőek, de nem minden a pénz, ötleteken is múlik a környezettudatosság. Aki érintőlegesen fogadja meg a tanácsokat, pár dolgot épít be mindennapjaiba, már az is elindult az úton. Aki pedig mélyen elkötelezett e témában, illetve nincs egyedül, egész közössége kiáll a környezettudatosság mellett, egészen elképesztő lépéseket tehetnek:

Mobiltelefonnal működtetik a közvilágítást egy német faluban

Speciális, de jól működő módszert találtak ki egy Hannovertől körülbelül 100 kilométerre fekvő falucskában a közvilágítás költségeinek mérséklésére. Mivel éjszakánként alig jár valaki az utcán, Dörentrup lámpáit késő este lekapcsolják, viszont ha egy lakónak szüksége van a fényre, mobiltelefonja segítségével negyedórára felvillanyozhatja a kívánt utcaszakaszt. (www.zoldebb.hg.hu)

 

 

Szoboszlói Színes – Lora Forrás: internet Fotó: magánarchívum

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva
www.szoboszloihirek.hu

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)