Payday Loans
2024 május 02, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Foglalkoztatást segítő támogatások a turizmusban

 

DSC_00172011.04.14-én a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár földszinti galériájában 15.30 órától került sor a foglalkoztatási projekt szakmai fórumára.Hajdúszoboszló Város Önkormányzata a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 16,1 millió Ft támogatást nyert. Dr. Vincze Ferenc ismertette, hogy az önkormányzat konkrét pályázati projekttervek elkészítését kívánja segíteni, ill. akcióterv keretében 7 db projektterv fog elkészülni.

 19 megőrzött és 1 újonnan létrehozott munkahelyet értünk ill. szeretnénk elérni a projekt végére. A foglalkoztatást megtartani és létrehozni csak kistérségi összefogással lehet. A városnak nagy gond a szezonalitás, együttműködési hálózatot kívánunk létrehozni, azonban a kistérségi településeken kívül nem jelentkezett még senki. Partnerségi Foglalkoztatási Együttműködést szeretnének kialakítani.

A jövőkép, a helyi adottságokra építő, foglalkoztatáspolitikailag folyamatosan fejlődő, széleskörű gazdaság, stabil, magas szintű foglalkoztatottság. Stratégia céljaink, a gazdasági versenyképesség növelése, munka-erőpiaci kínálat fejlesztése, térségi együttműködés, összefogás.

DSC_0016

Prioritások, a turisztikai vonzerő fejlesztése, az agrárágazat fejlesztése, szociális gazdaság fejlesztése, képzés, munkaerőpiacra történő visszajutás segítése, közösségfejlesztés és szemléletformálás.

Morauszkiné Éles Edit, a MEGAKOM Tanácsadó Iroda Kft munkatársa ismertette az "Új Széchenyi Terv" hat kitörési pontját.  A legtöbb kiírás a "Zöld Gazdaság Fejlesztési Programra" várható. Nagyobb lesz a kis- és középvállalkozások támogatása, 50-80%-os támogatottsági intenzitással, de szigorúbb előírások mellett. A foglalkoztatási, közlekedés-fejlesztési programok is jelentősek.

A turizmus témakörében még nem történt meg a kiírása az ÉAOP-on belüli 2.1.1, illetve 2.1.2 számú pályázatoknak. Az előbbi a "Turisztikai Szolgáltatások Fejlesztése" című, amelynél 5-50 millió forint a támogatási összeg, 60-80%-os támogatottsági intenzitású, régiós szinten 45 pályázatot várnak. Utóbbi pedig "Szálláshelyek és szolgáltatások minőségi fejlesztése" elnevezésű pályázat, a turisztikai szervezeteket inkább ez szokta érdekelni. Áprilisban várható a kiírása, itt 10-250 millió forint a támogatási összeg, 50%-os támogatottsági intenzitással. A cél a szálláshelyfejlesztés.

Nagy intenzitású projekt továbbá a "Helyi és térségi TDM szervezetek létrehozása és fejlesztése" elnevezésű, itt a helyi TDM-re 20-50 millió, a térségire 50-100 millió, a gyógyhelyire pedig 20-100 millió a pályázható összeg.

 

Az fórum előadásának anyagait a résztvevők ill. az érdeklődők a www.hajduszoboszlo-foglalkoztatas.hu honlapon keresztül is elérhetik.

 

A hajdúszoboszlói Foglalkoztatási Paktum létrejöttét az európai unió támogatja. A pályázat 2009. szeptemberében pozitív elbírálásban részesült a Társadalmi Megújítás Operatív Program, Helyi és határon átnyúló foglalkoztatási megállapodások támogatási rendszer keretében, "A turisztikai vonzerő felhasználása foglalkoztatásra a Hajdúszoboszlói kistérségben" címmel.
Hajdúszoboszló Város Önkormányzata 16.099.647 Ft-ot nyert elképzelései megvalósítására, a projekt időtartama 20 hónap, ami alatt lehetőségeket keres a Hajdúszoboszlói kistérség a foglalkoztatási együttműködés kialakításával a turizmus további fejlesztésére, foglalkoztatásra ható szezonalitás mérséklését kívánja elérni a kistérségben lévő települések nagyobb méretű integrálásával. Kidolgozásra kerül a kistérségi Foglalkoztatási Stratégiája, amely fejlesztési útvonalakat határoz meg a kistérség számára. A Foglalkoztatási Paktum és menedzsment szervezete a közösen kidolgozott projektek hatására foglalkoztatási szint emelkedését kívánja elérni.

 Infoblokk3_ESZAuszt_logo_szines_szerk

logo_ESZA

Szoboszlói Színes– Német Enikő – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)