Payday Loans
2024 május 02, csütörtök
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

„Isten az igaz ügyet nem hagyja el!”

DSC_0018A Rákóczi emlékév rendezvénysorozatának alkalmából - megemlékezve a majtényi zászlóletétel és a szatmári békekötés 300. évfordulójáról - a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye előtt tisztelegve emlékművet avattak április 29-én, Vaján.

 

Az ünnepségen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezetőin és országgyűlési képviselőin kívül részt vett dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, illetve dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is. A Nagy Csaba tárogatóművész által megszólaltatott hangszer hívó jele után a házelnök fogadta a díszszakasz parancsnokának jelentését és köszöntötte a katonákat. Ezt követően II. Rákóczi Ferenc Önéletírásából részleteket olvasott fel Olt Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze. Seszták Oszkárnak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökének, Lipők Sándornak, a térség országgyűlési képviselőjének, Tisza Sándornak, Vaja polgármesterének köszöntője után dr. Kövér László házelnök ünnepi beszéde következett.
DSC_0077

 

Ezután dr. Kövér László és Seszták Oszkár leleplezték az 1711. április 30-i majtényi zászlóletételnek emléket állító alkotást, amelyet Nagy Lajos Imre Munkácsy-díjas nyíregyházi szobrászművész készített a jeles eseményre. Az alkotás emléket állít a nagymajtényi síkon zajlott küzdelemnek, ahol bár hősi küzdelmet vívtak eleink, az egyre szaporodó belső nehézségek és az ellenség túlereje miatt a magyar szabadságért folytatott küzdelem elbukott. Vele együtt letört a magyar szabadságot jelképező zászló is, melynek híres felirata a „Iustam causam Deus non derelinquet – Az Isten az igaz ügyet nem hagyja el” díszíti az szobrot. Az emlékművet Bencze Tamás református lelkész és Molnár Zoltán görög katolikus paróchus áldotta és szentelte meg.

A díszsortűz után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által erre az alkalomra alapított ezüst és bronz emlékplakettek átadására került sor. Ezüst emlékérmet kapott többek között dr. Kövér László házelnök és dr. Böröndi Gábor dandártábornok is. Az elismerések átadása után az emlékműnél elhelyezték a nemzet koszorúját. A Magyar Takarodó és a Szózat elhangzása után díszmenettel zárult a megemlékezés.

 

DSC_0117

 

Méltó megemlékezés volt ez az egyik legnagyobb, a magyar szabadságért folytatott harcnak és halhatatlan vezérének, II. Rákóczi Ferencnek a tiszteletére. Hiszen a nemzeti függetlenségért folytatott küzdelem vezére mindenét feláldozta a hazáért, esküjéhez mindvégig hű maradt, vállalva ezzel a keserű száműzetést is. Bár 1711. április 30-án a majtényi mezőn a még fegyverben lévő 12 ezer kuruc felkelő átadta zászlait a császáriaknak és az akkori kor hadi szokása szerint a győztes elégette a legyőzött hadi jelvényeit - így nemcsak a híres kuruc tárogatókat égették el, de a tűz martalékává váltak Rákóczi szabadságzászlói is -, részleges sikere mégis akadt a szabadságért folytatott közel nyolc éves küzdelemnek. Hiszen a Habsburgok elismerték Erdélyt önálló fejedelemségként, megkegyelmeztek a szabadságharc résztvevőinek és vezetőinek, a nemesség pedig megtarthatta kiváltságait - ha hűséget esküdtek a császáriaknak.

 

Szöveg és fotó: Kanyóné dr. Borku Csilla ka.

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)