Payday Loans
2024 április 28, vasárnap
Hungarian Bulgarian Croatian English Finnish French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Ukrainian

Rovásírásos-tábla avató Hajdúszoboszlón

DSC_0026Egyre több helyen találkozhatunk rovásírásos helységnév táblával és hamarosan Hajdúszoboszló határában is látható lesz a sokak által ismert felírat. A Hajdúszoboszlói Jobbik tervei szerint a városba bevezető minden irányból lesz ilyen tábla, de anyagi okok miatt egyelőre csak két helyen. Az avató ünnepségen a helyi politikusok mellett Szegedi Csanád a Jobbik alelnöke mondott beszédet.

 

DSC_0036

 



DSC_0008

Az ünnepség Jónás Kálmán zongora játékával kezdődött. Tónó az Ismerős Arcok egyik dalát énekelte, majd Serfőző Kálmán a Jobbik Hajdúszoboszlói Alapszervezetének alelnöke köszöntötte a megjelenteket. A Himnusz eléneklése után Jónás Kálmán ünnepi beszéde következett, melyben a Jobbik Hajdúszoboszlói Alapszervezetének másik alelnöke kitért arra, hogyan fogadták a neten kezdeményezésüket: „Hadd, kezdjem egy személyes történettel: Egy internetes közösségi portálra kitettem a mai rendezvényünk plakátját. A hírhez az ismerőseim is hozzászóltak. Az egyikük ennyit írt: a szellem ereje az egyetlen erő, amely vitathatatlan és elsöprő. A másik csak egyszerűen ennyit: végre valami jó is történik városunkban...Talán így ez egy kicsit túlzás, de jól mutatja azt a szellemi éhséget, ami jellemzi korunkat, és az ébredő magyarságot. A kommunizmusban is, de talán azóta még jobban felerősödtek azok az erők, amelyek módszeresen veszik el tőlünk a történelmünket, rombolják a magyarság mentális állapotát a lakájmédia hathatós támogatásával. Számukra minden üldözendő, ami büszkévé, tudatossá tenné a nemzetünket. Se Isten, se haza, se család. Ez a céljuk, és ezt már nyíltan ki is jelentik. Minden eszközt fel kell használnunk arra, hogy visszataláljunk a gyökereinkhez! Ezeknek a tábláknak a felállítása ennek az útnak a fontos állomása, mivel a rovásírás ma a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának egyik fontos jelképe. Meg kell végre tudnia minden magyarnak, honnan származunk. Meg kell végre értenünk, a dicső múltunk arra kötelez bennünket, hogy ne egy multikulturális maszlagban éljenek az utódaink, hanem egy szebb magyar jövőben! Ez a mi küldetésünk, ezt jelenti nekünk ez a tábla.”

DSC_0036

Aztán az alelnök elmesélte, hogyan jutottak ideáig: „Február 18-án tettem meg az első lépéseket, a Gyöngyöshalászi Jobbik elnökétől kértem információkat, majd egy barátom összehozott Rumi Tamással, a Rovás Alapítvány tagjával. Az Alapítványnak köszönhető, hogy a táblaállítás szakértőivel együttműködve kidolgozták az egységes Kárpát-medencei rovásos helynévtábla rendszert. Sajnos az általunk megkeresett helyi civil szervezet nem vállalta a közös munkát, így magunkra maradtunk a feladattal. A szervezés és a gyártás bő három hónap alatt lezajlott. A város mind az öt bevezető szakaszára megkaptuk az engedélyt: Ebes, Kaba, Nagyhegyes, Nádudvar és Hajdúszovát felől. Most az anyagi lehetőségünk csak két tábla felállítására volt elég, ezeket is – egyelőre – csak itt tudjuk Önöknek megmutatni, de a lehető legrövidebb időn belül – az önkormányzat elvi hozzájárulása után – kihelyezzük Ebes és Kaba felőli bevezető útszakaszokon. A fennmaradó három helyszínre ezennel gyűjtést hirdetünk meg, melyre minden felajánlást köszönettel fogadunk. Abban a reményben, hogy mihamarabb mind az öt helyszínen egységes, rovásírásos helységnévtáblák fogadhatják a hazatérő szoboszlóiakat és a városba érkező turistákat.”

 DSC_0012

A Jobbikosok újságírói kérdésre azonnal válaszolnak is. Először arra voltam kíváncsi, mi mennyibe került. A válasz öt perc múlva a gépen volt: „Az öt engedély, a két tábla, szállítási költséggel, a 4 oszlop (2oszlop/tábla), kihelyezés költsége (betonozás, stb.) nagyságrendileg 75eFt volt (+10eFt terembérlet az avató ünnepségre). A megyétől 50eFt-ot kaptunk a Jobbik pályázati keretéből, a többi saját forrás, Attila és én fizettük. Számlák megvannak, természetesen!” - kaptam a választ Jónás Kálmántól.

DSC_0006

Aztán arra kérdeztem rá, milyen volt rovásírás témában a kapcsolat a Magyarok Szövetségével, hiszen Ági néni két közmeghallgatáson is kérte a testületet, hogy segítsen ez ügyben.

DSC_0009

-„A MSZ gyakorlatilag már az elején kiszállt, sőt, be se szállt. Mikor kértünk tőlük is egy kis szellemi és anyagi hozzájárulást (akkor még mind az ötöt egyszerre szerettük volna felállítani), ők azt mondták, hogy két éve ezen dolgoznak, fából akarták, de semmilyen érdemleges lépésre nem jutottak az említett két év alatt, se tábla, se engedély. Azt mondták semennyi pénzt nem adnak bele, az egységes Kárpát-medencei rovástáblákat nem támogatják

DSC_0024

A további lépések pedig a következők lesznek: „Egyelőre úgy néz ki, hogy gyűjtést szerveznénk a fennmaradó 3 táblára, az önkormányzathoz is benyújtunk egy kisebb összegről támogatási kérelmet, továbbá elvi hozzájárulást kérnénk a felállításhoz. (Szóbelit már kaptunk, de végszükség esetén nincs szükség a város engedélyére, a közútkezelő engedélye elégséges. Csak nem elegáns.) A következő ülés egyik napirendi pontja lesz, ha minden jól megy. Utána mi magunk állítjuk fel őket. A "rendes" helységnévtáblához képest kb. 15-20 méterrel beljebb lesznek, külön oszlopon. Néhány helyszínen még beljebb, technikai okokból. A pontos helyszínek már ki vannak jelölve. Az első két tábla Ebes és Kaba felől lesz felállítva, a 4-es bevezető szakaszán. Jogállásilag reklámtáblának minősülnek majd.”

 DSC_0028

Az ünnepségen felolvasták a Rovás Alapítvány elnökének, Sipos Lászlónak a köszöntő levelét, majd Szegedi Csanád a Jobbik alelnöke foglalta össze, miért is van szükség a rovásírásos táblákra. A Jobbik szerint nemzetpusztítás zajlik. Ennek a folyamatnak jól látható jelei vannak évtizedek óta. A szomorú az egészben, hogy még a szocializmusban volt igény a nemzeti öntudat ébredésére, addig az elmúlt húsz évben még ezt is kiölték az emberekből. A rovásírásos helységnévtáblák az ébredés jelei, amihez a pártnak lett volna további ötlete is, de leseperték az asztalról. A Jobbik pl.2010 -ben hiába kérte a Fideszt, hogy a zászlóba legyen benne a Magyar címer, a kormányzó párt becsapta Őket és az utolsó pillanatban levették napirendről a javaslatot, mondta Szegedi Csanád.

DSC_0041

Az alelnök egyébként rögtön azt is hozzátette gondolataihoz, hogy természetesen a nemzeti öntudatra való ébredést nem feltétlen egy politikai pártnak kellene provokálni, de a Jobbik, mint mozgalom indult, pont e fenti témát tűzte zászlajára és mint párt nem lenne rá semmi szükség, ha lenne helyettük más, aki bevállalja. Másnak azonban úgy látszik kényelmetlen a cigánybűnözés elleni harcról beszélni, az eladósodás, az uzsorások ellen küzdeni. Szegedi Csanád kijelentette. „Ne is reméljen senki addig Magyarországon gazdasági fellendülést, amíg Magyarországon termelés nem lesz! Hazudik, aki azt állítja, hogy termelés nélkül a gazdaság fellendülhet!” Véleménye szerint újra kell indítani a tejcsarnokokat, a bezárt cukorgyárakat, konzerv és feldolgozó üzemeket. A cigányokat –nyilván a bűnözőkre gondolt - a lehető legszorosabb pórázon kell tartani és élhetővé kell tenni újra a vidéki Magyarországot! Felállítani a csendőrséget és újra bevezetni a közveszélyes munkakerülő fogalmát. Azt mondta: „Ilyen még a Kádár korszakban sem volt, mint most! Nem baj, ha nem mégy dolgozni, a segélyt úgyis megkapod.”

A politikus elmondta még, ahhoz, hogy Magyarországon jobban éljenek az emberek nem csak gazdasági fellendülés kell, hanem nemzeti összetartás! Közösséggé kell kovácsolni a népet, ezért kell nemzeti újraépítésről beszélnünk és ezért van óriási szükség a rovásírásos helységnév táblákra. Az állampolgárság megadása a határon túl élőknek nem érdem, kiindulási pont és azt is hozzátette: „A Fideszre tisztességes, nemzeti érzelmű magyar emberek szavaztak, akik elszámoltatást, fordulatot, gazdasági fellendülést vártak, de be lettek csapva! A Fidesz ígéreteiből semmi nem valósult meg, sőt pontosan az ellenkezője látszik”- mondta Szegedi Csanád a Jobbik alelnöke.

DSC_0038

MOHÁCSI  LÁSZLÓ REFORMÁTUS LELKÉSZ

Szoboszlói Színes– Kiss Klára – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu

Hozzászólások   

 
+2 #11 Guest 2011-06-12 21:53
Bélával nem érdemes foglalkozni, nem is kell válaszolni neki. Azt élvezi, ha provokálhat. Látjuk, hogy a magyarokat, meg a tradíciójukat, kultúrájukat nem kedveli. Azt kb ennyit róla, ne vedd a szívedre Kálmán. Semmit sem számít.
 
 
+5 #10 Guest 2011-06-12 13:37
Ez gyönyörű... Szeretem, mikor a Jobbikot rasszista pártként írják le. Egy cigány származású ember - konkrétan én - a hajdúszoboszlói alelnök. Ön szerint ez lehetséges lenne, ha annyira fajgyűlölők lennénk? Aki elfogadja magyarság társadalmi normáit, az országért dolgozik, az nekem magyar, sőt, MAGYAR, tökéletesen érdektelen a géntérképe. Ha nem így van, akkor hiába bizonygatja az igazolványával, hogy ő az, akkor is idegen a számomra. A homofóbia szubjektív dolog, nekem is van meleg ismerősöm, semmi bajom vele, viszont eszébe sem jutna felmenni vonulgatni Pestre. Tagadhatatlan, hogy a Jobbik számára fontos a történelmünk, ősi gyökereink, mert valljuk: múlt nélkül nincs jövő! Javaslom, hogy - ha annyira liberális szemléletű - előítéletek nélkül olvassa el a 2010-es, vagy a mostani IV.Béla programunkat, zsigeri gyűlölet és elutasítás helyett az állításainkkal, terveinkkel vitatkozzon, tények felhasználásáva l. Akár velem is, egy pofa sör mellett, ha érez hozzá kedvet! Szebb jövőt!
 
 
+7 #9 ubi40 2011-06-11 11:51
"Béláim gondolkozzunk,m enjünk a kocsmába!!"ezt a szintet bármikor sikerül hozni.
 
 
-6 #8 Guest 2011-06-10 21:43
Azér mer a megszólalása, megszólítása némiképp emlékezetet egyfajta intellektuális hangnemre, meg beszédeket tart és erre még hivatkozik is, attól én még a jobbikot rasszista, homofób, nemzeti szocialista pártnak tartom. A tagjai hőn vágyódnak valamiféle kötődésre és függőségre. A párt még külsőségeiben is segíti és erősíti is ezt a vágyat. Nagyon veszélyes játék. Úgyhogy ne papoljon itt önök közül nekem senki arról, hogy ilyennek kell lenni. Nekem az önök pártjáról, egyébként a többiről is de a jobbikról különösen, lerí a csorda szellem. Ha modern Magyarország épülne akkor az önök pártja a szennycsatornáb a kerülne. Így, hogy inkább a 20. század első felére emlékeztet az ország berendezkedése az önök pártja vezető szerepet tölthet be. Aktuális: Pünkösdi királyság ez.
 
 
+6 #7 Guest 2011-06-10 16:18
Tisztelt Béla! Egy mondatával egyet tudok érteni, a magyarság az nem a Jobbik. Az nem egy párt, az - többek között - egy olyan büszke érzés, amit minden honfitársamnak csak kívánni tudok. Ahogy mondtam a beszédemet, én aki gyerekkorom óta beszédhibával küszködöm, de akik ott voltak, tanúsíthatják, hogy egyszer sem akadtam meg. Az igazság szabaddá tesz! Azt kívánom Önnek is, hogy egyszer tapasztalja meg ezt az érzést: tenni valamit - bármi csekély dolgot is - a Hazáért, és erre büszkének lenni!
Az olvasók eldönthetik melyikünk írása zavaros vagy éppen "buta fiús". Nem akarok az Ön szintjére süllyedni, mert ott a rutinjával legyőz. Részemről a vitát lezárom!
 
 
+6 #6 Guest 2011-06-10 16:02
én nagyon örülök a táblának, nekem nagyon tetszik. nem értem, miért fáj egyeseknek, hogy van? inkább tovább amerikanizálódj unk? örüljünk, hogy van kultúránk, én büszke vagyok rá.
 
 
-5 #5 Guest 2011-06-09 14:53
"Nekem fontos, hogy jól érezze magát, ezért javaslom, hogy keressen magának a világon olyan országot, amelyikkel azonosulni tud."
Kicsit zavaros...
Netán másnapos az új verziójú himnusz szakadatlan éneklésétől?
 
 
-2 #4 Guest 2011-06-09 14:11
A magyarság az nem a jobbik.
Buta fiú.
Ez a "rovás írás"-os helységnév táblák olyanok mint amikor a kutya körbe pisili a fát. Ahol ki van téve, ott a jobbik kisajátítja a magyarság fogalmát.
Perzsiában pl sehol sincs kiírva ékírással a helységnév.
A szentekkel meg hátrább.
 
 
+3 #3 Guest 2011-06-09 13:40
Tisztelt Béla! Nem lepett meg, hogy ismét megtalálta a módot a magyarság gyalázására. Ismét bebizonyosodott , hogy - bár itt született és magyar személyije van - a legkevésbé sem érzi magáénak a múltunkat, szent jelképeinket. Nekem fontos, hogy jól érezze magát, ezért javaslom, hogy keressen magának a világon olyan országot, amelyikkel azonosulni tud. A "köpenyes ember" pedig épp áldást mond, ezt így szokás tenni a keresztény kultúrkörben. Szebb jövőt! Jónás Kálmán
 
 
-5 #2 Guest 2011-06-09 10:02
Úgy kellett Szoboszlónak ez a tábla mint egy falat kenyér.
Rengeteg rovásírásos emlék lelhető fel a városban. Ha eddig nem, akkor ezután biztos. Fellendül a csak a rovásírást ismerők idelátogatása. (Vajon milyen nyelven beszélnek?) Felkerül Szoboszló a rovásírásos helység névvel rendelkező települések listájára. Hurrá...Egyszóv al, jó.
(Bár nem tudom, hogy az a köpenyes ember miért adta meg magát?)
Két hibát azért találtam.
Nem fekete alapon van fehér betűkkel és fehér fejű halászsas sincs rajta.
Szánalmas.
Apropó, Morse jelekkel nem kéne kiírni?
 

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.

Hirdetés
Hirdetés

Belépés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szoboszlói Hírek

Kiss Klára 

E-mail: szoboszloihirek@gmail.com

Postacím: 4200 Hajdúszoboszló, Somogyi u. 2/c.

ISSN 2061-7038 (Nyomtatott) - ISSN 2061-7046 (Online)