Gábli idején kezdődött a Libalakoma a Szent István-parkban

libanap_12011. november 11-én 11-kor, gábli idején kezdődött az I. Márton Napi Libalakoma. Itt rögtön álljunk is meg egy pillanatra! Tudjuk milyen állat a liba, fülünkben a gágogása, no de a gábli? Megelőzni a galibát, segítségül hívom Gyulát! Legjelesebb gasztronómiai szakértőnket, Krúdy Gyulát! Íme a magyarázat!
 

„Tudom, hogy nehéz feladatra vállalkoztam, amikor az úgynevezett gábliról, a villásreggeliről, a férfiak ebéd előtti étkezéséről írnék, mert az asszonyok megállapítása szerint a gábli már sok bajnak volt az okozója, de minden bizonnyal a déli étvágytalanságnak, amelyből legkönnyebben támadnak a családi veszekedések.”

Idézhetném még hosszan Krúdyt, akár a Szindbádból is, bár ott a májusi lúdról ír, de remélem ebből a néhány sorból kiderül, a késői villásreggeli német elnevezéséről van szó. Arról az ebéd előtti torkoskodásról, ami olyan jóleső dolog, valljuk be, néha, még nekünk, nőknek is.

Legalább olyan csábító, mint az I. Márton Napi Libalakoma, melyet ezúttal sem az asszonyok, hanem a férfiak, egészen pontosan a Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének tagjai álmodtak és valósítottak meg. A népes civil szervezet vezetősége és legaktívabb tagjai két nagyszabású gasztronómiai fesztiváljukat „toldották meg” egy harmadikkal. Ha már lúd, legyen kövér, ezt se egy naposra tervezték, s a hivatalos megnyitót, (lehet, hogy tudtukon kívül) gábli idejére tették.

 

   

 

libanap_50A Szent Márton nevéhez fűződő szokások felelevenítésével eddig városunkban még nem sokan foglalkoztak, pedig érdemes. Szülővárosa Szombathely, a püspök emléke előtt hosszú évek óta gazdag programmal tiszteleg, s ha rákeresünk, országszerte se szeri, se száma a Márton-napi vigasságoknak. Épp itt volt az ideje behozni lemaradásunkat.

Van ahol bájgúnárt és buta libát is választanak ilyenkor, nálunk ezekre a címekre nem lehetett pályázni, de a lakoma legjobb ételeire szavazhatott a közönség és libaterelésben is összemérhették tudásukat a vállalkozó kedvűek.

A hagyományos és újszerű ételekről négy szálloda csapata gondoskodott, akik a hatalmas sátor két végébe csalogatták gőzölgő levesükkel, fenséges illatú pecsenyéikkel a vendégsereget. Volt libafertály, és tepertő, ez pogácsaként is kelendőnek számított, de libazsíros kenyér, a töltött káposzta, ludaskása, és a töltött libanyak sem hiányozhatott. Utóbbit még kelt tésztából is megformázták, de lehetett kóstolni libakolbászt is. A legmerészebb társítások, a legváltozatosabb étlap szerintem ezúttal Holda Józseftől, a Mátyás Király Gyógyszálló séfjétől származott, de mindenki remekelt. Volt, aki helyben szabadult rá a libára, de sokan becsomagoltatták, s otthon fogyasztották el a zsákmányt, délidőben, vagy vacsorára, remélhetőleg az időpont és a hely nem képezte családi vita tárgyát ld. fentebb Krúdyt!

 

   

 

 

Ó bort nem kínáltak, új borból jutott mindenkinek bőven, s pálinka is került. A fellépők pedig még alakoskodtak is libával, de senki sem sértődött meg ezen, sőt!

libanap_18A Karikás szakácsai Lúdas Matyit idézték, a zenei programok hangosításán fáradozó fiúk pedig addig nyomták a gombot, míg szombat este, végre ők is kaptak egy-egy libacombot. Megdolgoztak érte, hiszen folyamatosan váltották egymást a szereplők a kis színpadon délelőtt 11-től, este 11-ig. Még a hajléktalanok is jóllakhattak, hiszen ha Szent Márton könyörületességből köpenyét terítette a koldusra, nem lett volna szép, ha ez alkalommal, mi kinézzük őket. Eszünkbe jutott József Attila is, persze…

Jövőre egész biztos még több liba bánja, áldozatukkal jutunk majd egyről a kettőre. Hiába a panaszos gágogás, nem kerülhetik el sorsukat, de vajon mi lesz azzal az ártatlan jószággal, mely tombolán talált új pásztorra? Lehet, hogy ő megússza? Ki tudja, hogy végzi, annyi azonban biztos, szombaton, nem sokkal éjfél előtt a szoboszlói libalakoma jó hangulatban fejeződött be. Kint fagyott, a telehold ragyogott, s éjjel többen tovább álmodoztak. Szemük előtt omlós libamáj szeletkék rémlettek fel újra.

 

Az eseményen készült további fotók a KÉPGALÉRIÁBAN!

 

 

Szoboszlói Színes – Túri Borbála – Fotó: Buzási László

A helyi hírek forrása mi vagyunk! – Minden jog fenntartva

www.szoboszloihirek.hu