Írta: Administrator 2011. február 07. hétfő, 21:20
Gyermekkorom rémálma volt, ha Anyukám ebédhez vagy vacsorához hívott. Na, nem azért mert rosszul főzött – sőt! Egyszerűen úgy 15 éves koromig a családi rejtély körébe tartozott, hogy mitől maradtam életben. A világ legrosszabb étvágyú gyereke voltam. Majd valami megváltozott. Elkezdtem enni (azóta is tart), sőt élvezni az ízeket. Bár a zöldségek és főzelékek még mindig nem jöhettek szóba. Pár évvel később ebben is változás történt. Amikor először kértem Anyukámat, hogy készítsen tökfőzeléket, többször visszakérdezett, s komolyan elgondolkozott azon, hogy ideje lenne felkeresnie egy fül-orr-gégészt, mert esetleg valami halláscsökkenés következett be nála.
Szóval lassan érő gyermek voltam – gasztronómia területén. Persze azóta utolértem maga.
Nos, szóval az egyik gyerekkori kedvenc (szigorúan 15 éves korom után) az OLASZ RAKOTT HÚS.
Ahogy Anyukám készítette:
Tartozékok:
40 dkg comb szeletelve
25 dkg darált hús
1 fej hagyma
10 dkg szalonna
3 főtt tojás
1 nyers tojás
70 dkg burgonya
15 dkg sajt (ízlés szerint)
só
ketchup
bors
A szeletelt combokat sózzuk, borsozzuk, s mindkét oldalát hirtelen kisütjük.
A visszamaradt zsiradékon a hagymát és a szalonnát kisütjük, ehhez adjuk a darált hús, melyet szintén sózunk, borsozunk, majd a tűzről levéve belekeverjük a nyers tojást.
Egy tepsi, vagy jénai (ki miben szeret jobban sütni) aljára tesszük a szeletelt húst, majd erre karikázzuk a (korábban héjában megfőzött majd meghámozott) burgonya felét.
Ezek után ráreszeljük a 3 kemény tojást, s meglocsoljuk ketchuppal.
Ezt követi a darált hús egyveleg, majd a megmaradt burgonya, s ismét megöntözzük ketchuppal. A végén sajtot reszelünk rá és mehet a sütőbe.
Nem kell sokáig sütni, csak addig, amíg a teteje megpirul.
S ahogy én készítem:
csak annyi a változás, hogy a szeletelt, elősütött combszeletek helyett darált húst rakok az aljára is – nem tagadom, van benne egyfajta lustaság, de így is nagyon finom).
-szilvacsatni-