Egy korty bor

hordKedves Olvasók! Rendszeresen jelentkező rovatunk lesz a jövőben az Egy korty bor, melyből mindent megtudhatnak a borokról, készítési eljárásokról, vásárlási és fogyasztási szokásokról.

 

 

 

A jó bor titka a kezdeteken múlik:

- jó minőségű talaj

- a szőlő birtok megfelelő fekvése

- egészséges fürt a szőlőtőkén

 Borkészítési eljárások: reduktív (gyors érlelés, a bort krómacél tartályban érlelik, nem érintkezik levegővel, intenzív az íz- és illatvilága; általában a fehér és rosé borokat készítik így; maximum 2-3 éven belül tanácsos elfogyasztani); oxidatív (a bort tölgyfahordóban érlelik, érintkezik a levegővel, kevésbé intenzív az íz- és illatvilága, tovább eltartható, ilyenek általában a vörösborok).

Többnyire a  vörös, ritkán a fehér borok jellemzője a barrique technológia, mely azt jelenti, hogy a bort kiégetett 225 literes tölgyfa hordóban érlelik. Ízében és illatában a füst és a vanília dominál, ezáltal a bor testesebb, nehezebb.

 

Dóró Krisztián

Bortanácsadó