Írta: Administrator 2010. május 25. kedd, 19:21
Az étel és bor párosításakor mindkét tényező ugyanolyan fontos, segíthetnek egymás felemelkedésében. Nem csak ünnepekkor, hanem hétköznap is figyeljünk arra, mit mivel kínálunk, itt is igaz a mondás: Gyakorlat teszi a mestert! A következőkben egy nagyon gyors összeállítás arról, mihez mi passzol:
Halakhoz, tengeri herkentyűkhöz, házi szárnyasokhoz, vadmadarakhoz illik a rizling, chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát szőlőből készült borok, valamint rosé borok.
Sertéshez illik a nehéz, testes fehérbor; a könnyebb, kevésbé testes vörös, attól függően hogyan készül a hús. (Grillezett sertéshez chardonnay; pörkölthöz primitivo, negro amaro)
Bárány, birka: birkához cabernet sauvignon, cabernet franc, tempranillo. Bárányhoz amarone, zweigelt, merlot.
Marhahúsokhoz nehéz, testes, száraz vörösborok illenek. Pl.: shiraz, carignan, zinfandel.
Évszakok szerint is megválogathatjuk az isteni nedűt. Nyáron rizling, szürkebarát; ősszel pinot noir, tempranillo; télen shiraz, cabernet sauvignon, zinfandel; tavasszal chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot.
De tudják mit? Ha kész az étel, hívjanak, én viszem a bort!
Dóró Krisztián
bortanácsadó