Írta: Administrator 2011. május 08. vasárnap, 13:14
Az egyik legfinomabb sütemény, s mindig bombasiker. Még soha nem maradt belőle másnapra. (Bár ha jól belegondolok, nálunk soha nem marad a sütikből másnapra.)
Gyermekkori emlék, amolyan „anyai hozomány”. Ő akkor tanulta, amikor fiatal házasokként, a 60-as évek elején Apukámmal egy csöppnyi albérletben laktak, ahol a konyhában nem volt sütő, csak egy főzőlap, de süteményre azért vágytak. A kényszer fantasztikus csodákat produkál. Ez az egyik.
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg vaj
3 evőkanál rum
A gesztenyemasszát a vajjal és a rummal jól kikeverjük. Kézi mixerrel a legkönnyebb, 2 perc alatt elkészül.
Most jön a macerás része, de már kitapasztaltam, hogyan lehet könnyebbé tenni…!
… egy műanyag uzsonnás zacskót félbevágok, s a konyhapulthoz rögzítem (cellux).
Erre kenem rá a gesztenyemasszát téglalap alakúra.
Akkor most jöhet a krém!
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor (én a Bourbont szeretem, sokkal intenzívebb az íze)
1 tojássárgája
(1 evőkanál rum – ízlés kérdése – én mindig teszek bele)
A hozzávalókat összekeverjük és a „tésztára” simítjuk.
Már nincs más dolgunk, mint feltekerni (a nejlonzacskó ebben nagy segítségünkre van) és tálcára tenni.
… azaz ilyenkor még kicsit csúnya (de már nagyon finom).
Befejezésként a csoki máz kerül rá, mely nálam a következőképpen készül.
3 dkg kakaó
10 dkg cukor
2 evőkanál víz
…a fentieket összekeverjük, olvadásig melegítjük, s egy teáskanál vajat hozzáadunk. Ha a vaj felolvadt rögtön a gesztenyetekercs tetejére simítjuk.
Persze lehet még egy kicsit bolondítani rajta. Miután a vajkrémet rásimítottuk a gesztenyemasszára, szórhatunk rá apróra vágott meggyet. Fantasztikus íz kavalkád kerekedik belőle.
Nálunk sajnos az egyik lányunk nem szereti a meggyet ezért ki szoktam hagyni.
S ami még nagyon-nagyon fontos! 30 perc alatt elkészül!!!
Persze a vendégeknek nem kell rögtön elárulni mennyire egyszerű az elkészítése. Hagyjuk, hogy dicsérjenek, fényezzenek minket. EZ JÁR NEKÜNK!
-szilvacsatni-